Hrvatska privlači milijarde eura kapitala: U odnosu na Sloveniju i Srbiju najinteresantniji smo investitorima

Autor: Josipa Ban , 19. svibanj 2023. u 13:32

U odnosu na Sloveniju i Srbiju, Hrvatska je tehnološka scena između 2021. i 2022. prikupila najviše kapitala – čak 1,8 milijardi eura. No po broju jednoroga prednjači Slovenija. Srpske je scena tek u zamahu. Regiju obilježava i niska aktivnost poslovnih anđela.

Investicije u tehnološke kompanije u Adria regiji (Hrvatska, Slovenija i Srbija) posljednjih godina pokazuju impresivan rast. Prema izvješću “The State of Adria Tech” koju je napravio slovenski VC fond Silicon Gardens u pet su godina (između 2016.- 2017. do 2021.-2022.) porasle čak 12 puta – s oko 300 milijuna eura na 3,45 milijardi.

Raste i iznos prodaja, odnosno exita, te udjela u malim i srednjim kompanijama, i to čak pet puta, na 4,7 milijardi eura u 2022.

Sve to odrazilo se na cjelokupan tehnološki ekosustava. Tri zemlje regije danas broje čak šest jednoroga, od čega su dva iz Hrvatske (Rimac i Infobip), a četiri iz Slovenije (Outfit7, httpool, Sportradar, Outbrain). Srbija još uvijek nema jednoroga.

Najviše je investicija između 2021. i 2022., pokazuje analiza Silicon Gardensa, prikupila Hrvatska – 1,86 milijardi eura. Tehnološke kompanije iz Slovenije prikupile su 1,25 milijardi, a srpske 325 milijuna.

Hrvatska nije vodeća samo po ukupnom iznosu investicija u regiji već i po najvećim pojedinačnim. U top pet najvećih investicija u regiji prva je ona u Rimac Groupu koja je iznosila 690 milijuna eura. Slijedi Infobip s 545 milijuna eura dok je slovenski httpool, dio Aleph Holdinga, s investicijom od 450 milijuna eura treći.

Tim Silicon Gardensa koji je provodio istraživanje, a na čijem je čelu bila Ada Guštin Habuš, ističe da tehnološki ekosustav Adria regije prolazi kroz nevjerojatnu transformaciju te da ubrzano postaje svjetski hub za tehnologiju i inovacije.

Njihova analiza pokazuje da su najčešći i najveći investitori u Adria regiji VC fondovi, na koje po vrijednosti otpada 57% investicija (1,9 milijardi eura), a po broju 50%. Po vrijednosti slijedi private equity kapital (39,7%), no čini tek 2,2% ukupnog broja ulaganja. Po broju ulaganja ipak prednjače vladina ulaganja, koja u ukupnim iznosima nisu značajnija jer se uglavnom radi o nižim potporama startupovima. Ipak, kažu istraživački iz Silicon Gardensa, te su potpore vitalne za uspjeh tehnološkog ekosustava.

Zanimljivo, pokazuje istraživanje, investicije su poslovnih anđela u regiji vrlo slabašne. U pet su godina tako uložili tek 9,1 milijuna eura, odnosno 0,3% od ukupnih investicija. U Hrvatskoj konkretno poslovni su anđeli uložili 6,5 milijuna eura.

Analizirajući podatke tim Silicon Gardensa pita se gdje su poslovni anđeli. “Skrivaju li se ili im je potrebno dodatno ohrabrenje kako bi postali aktivniji”, pitaju se.

Što se distribucije investicija tiče najveći iznos otišao je na tzv. “megaserije”, odnosno one veće od 100 milijuna eura (41%) dok po broju uvjerljivo prednjače pree-seed investicije, dakle, one do milijun eura, a koje čine 66% ulaganja.

Ono što je također zanimljivo jest da većina investicija dolazi iz SAD-a (75% vrijednosti). One iz Europske unije čine 23% vrijednosti, a iz Adria regije tek 2%.

Upravo zbog toga, upozoravaju iz Silicon Gardensa u izvješću, većina osnivača uspješnih startupova sjedišta kompanija sele iz regije u druge države SAD-a i Europe (najpopularniji su London i američki Delaware) gdje su najjednostavniji i najpoznatiji pravni sustavi ulaganja.

Također, ističu “ključno je uspostaviti optimalniji sustav oporezivanja uključenosti zaposlenika u tvrtku zato što trenutna porezna struktura potiče osnivače da se presele u inozemstvo čak i prije potencijalne prodaje svog udjela u tvrtki”.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Interesantni smo investitorima kao Rimcu i Kutiću. Običan čovjek nema gotovo nikakvog benefita od ove statistike.

New Report

Close