Vraćaju im se gosti iz Europske unije, cijene u hotelima povećane za 15 posto

Autor: Poslovni dnevnik , 03. travanj 2022. u 10:20
Većina hotela već je otvorila vrata, a Neum će nakon dvogodišnje pauze imati i predsezonu/D. Kapetanović/PIXSELL

Velika poskupljenja utjecala su i na cijene smještaja i usluga u neumskim hotelima.

Iako su trenutačna situacija povezana s ruskom invazijom na Ukrajinu, rast cijena energenata i inflacija utjecali na potražnju u sljedećoj turističkoj sezoni, ipak u Neumu, jedinom bosanskohercegovačkom gradu na moru, rezervacije smještaja nisu stale.

To je Avazu potvrdio Branimir Butigan, predsjednik Udruge hotelijera Neuma, ističući da već sada imaju velik broj rezervacija za svibanj i lipanj. Među onima koji tada namjeravaju doći na BiH more, uz domaće goste, našli su se i turisti iz Francuske, Njemačke, Austrije i Slovenije.

“To nam budi nadu da se vraćaju i gosti s europskog tržišta, kojih gotovo da nije niti bilo u ove dvije pandemijske godine. Čak su nam počele stizati i rezervacije iz Poljske, koje su zbog ove situacije u Ukrajini bile stale. Nakon prvosvibanjskih blagdana očekujemo veći priljev domaćih gostiju, ali i onih iz dijaspore”, rekao je Butigan.

On je istaknuo da je većina već hotela otvorila svoja vrata i da u Neum, nakon dvogodišnje pauze, ima i predsezonu, koja je izuzetno dobro počela zbog sve većeg broja konferencija, ali i individualnih dolazaka gostiju.

“Vratio nam se i kongresni turizam, po kojem je Neum ranije bio prepoznatljiv. I u tom segmentu imamo dobre najave, a kada je riječ o predstojećoj sezoni, vjerujemo da ćemo, posebno na vrhuncu ljeta, ostvariti dobre rezultate. Jasno, sve je to pod uvjetom da aktualna geopolitička situacija ne eskalira”, objasnio je Butigan.

Međutim, velika poskupljenja utjecala su i na cijene smještaja i usluga u neumskim hotelima. Butigan navodi da je riječ o poskupljenju od 15 posto, budući da takav rast diktiraju svi ulazni parametri.

Prošle su godine cijene u hotelima bile 80 KM (40 eura) po osobi, i to za polupansion, dok se kod privatnih iznajmljivača smještaj mogao pronaći za 20 do 40 KM (od 10 do 20 eura) po krevetu.

Prema riječima Branimira Butigana za Neum Online lanjska sezona bila je vrlo zadovoljavajuća za sve hotelijere.

Komentirajte prvi

New Report

Close