U modernizaciju javnog prijevoza Podgorica ulaže 5 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 20. travanj 2021. u 22:00
Popularizacija javnog gradskog prijevoza jedan je od ciljeva Podgorice/Shutterstock

Bankarskim kreditom glavni grad Crne Gore kupit će nove autobuse, uvesti nove linije i obnoviti autobusna stajališta.

Podgorica, glavni grad Crne Gore, u modernizaciju javnog prijevoza uložit će više od 5 milijuna eura, kako u nove autobuse i linije, tako i u obnovu gradskih stajališta, javlja portal eKapija.

Ivan Vuković, gradonačelnik Podgorice, istaknuo je da je Grad stvorio pretpostavke da se krene u realizaciju jednog od značajnijih projekata, a to je modernizacija javnog prijevoza.

“Vjerujem da nitko tko živi u Podgorici nije zadovoljan javnim prijevozom. Zbog toga, ali i potrebe da držimo korak s razvijenim europskim gradovima, prionuli smo na posao”, objasnio je Vuković.

Prodaju 15.000 karata mjesečno

Prema njegovim riječima, plan je da se sljedećeg tjedna raspiše javni poziv za reorganizaciju linijskog prijevoza.

“Istovremeno, pripremili smo teren i za modernizaciju autobusnih stajališta, koja nisu u zadovoljavajućem stanju, tako da smo u proračunu za ovu godinu osigurali značajna sredstva i za tu svrhu. Najznačanija je, ipak, veća obnova voznog parka, kroz kreditni aranžman koji je predviđen proračunom Podgorice u vrijednosti od 5 milijuna eura”, objasnio je gradonačelnik.

On je podsjetio i da Plan održive urbane mobilnosti (SUMP) upravo modernizaciju i popularizaciju javnog gradskog prijevoza putnika stavlja na prvo mjesto.

90.000

jednokratnih karata prodano je u javnom prijevozu od srpnja 2020.

“Svjedoci smo da se danas oslanjamo uglavnom na svoje automobile, a to rezultira velikim gužvama u gradu, negativno utječe na kvalitetu zraka i u tome Podgorica prilično zaostaje za glavnim gradovim regije i šire”, dodao je Vuković.

Gradonačelnik je naveo da je Podgorica ipak napravila određene korake, od kojih je najvažniji uvođenje elektronske karte, što je izazvalo pozitivne reakcije kod građana.

“Bez obzira što posljednjih godinu dana živimo u vrlo specifičnim uvjetima, u prosjeku smo od srpnja prošle godine do danas prodavali 15.000 mjesečnih karata, odnosno 900.000 jednokratnih karata”, istaknuo je Vuković.

Lazarela Kalezić, tajnica za promet, rekla je da Podgorica u Planu održive urbane mobilnosti sažima sve ono što želi postići kroz taj način organizacije prometa, kako bi se građanima osigurala kvalitetna alternativa da svoje dnevne aktivnosti obavljaju putem linijskog prijevoza putnika.

“Ovo je samo jedan od elemenata modernizacije prometnog sustava u Podgorici i nastavit ćemo s afirmacijom alternativnih načina prometa i prijevoza kao što su biciklizam i pješačenje”, dodala je Kalezić.

Pristupačnije cijene

“Krajnji je cilj da dobijemo veću razinu zadovoljstva građana javnim prijevozom na čemu

emo u sljedećem razdoblju posebno raditi”, rekla je Kalezić, dodajući da je javnim pozivom posebno istaknuta dostupnost javnog linijskog prijevoza osobama s invaliditetom i osobama sa smanjenom pokretljivošću, kao i pristupačnija cjenovna poilitika.

Snežana Popović, tajnica za financije, izjavila je da je u skladu sa Strateškim planom razvoja Podgorice jedan od prioritetnih ciljeva unaprjeđenje prometne infrastrukture u sklopu koje je modernizacija javnog prijevoza prepoznata kao primarni cilj.

“Odlukom o gradskom proračunu za 2021. godinu planirali smo kreditno zaduženje od 5 milijuna eura kako bi realizirali navedeni cilj iz Strateškog plana razvoja Podgorice i Plana urbane mobilnosti, tako da smo bankama već poslali zahtjev za ponudu prema uvjetima i rokovima koji odgovaraju Gradu”, objasnila je Popović, ističući da je glavni grad financijski stabilan i sve svoje obveze uredno izmiruje.

Prema njenim riječima, banke su pokazale zainteresiranost i dostavile ponude u skladu s uvjetima Grada, te će uskoro biti donesena odluka o najpovoljnijoj ponudi.

Nakon usvajanja od strane Gradske skupštine bit će potrebna suglasnost vlade Crne Gore za realizaciju kredita.

Komentirajte prvi

New Report

Close