U Luci Bogojevo gradit će se nova skladišta i silosi za žitarice i uljarice

Autor: Poslovni.hr , 07. veljača 2021. u 21:59
Foto: Damir Špehar/PIXSELL

U 2019. godini, s prekrcanih 288.914 tona, Luka Bogojevo bila je treća po obujmu prekrcaja žitarica u Srbiji, iza luka Novi Sad i Pančevo.

Nacrtom plana detaljne regulacije srpske Luke Bogojevo predviđeno je značajno proširenje tog lučkog područja na Dunavu u blizini graničnog prijelaza s Hrvatskom. Naručitelj izrade plana je Ministarstvo građevinarstva, prometa i infrastrukture, nositelj izrade Općina Odžaci, a obrađivač Zavod za urbanizam Vojvodine.

Dosadašnja aktivnost luke u Bogojevu, koja je 2005. počela s radom i dobila status međunarodne luke, ogleda se u skladištenju, čuvanju i prekrcaju žitarica, mineralnih gnojiva, ali i drugih rasutih i generalnih tereta, piše portal eKapija. U sklopu proširenja kapaciteta predviđena je izgradnja novih silosa za žitarice i uljarice, skladišta za mineralna gnojiva te otvorenog i zatvorenog skladišnog prostora za rasute terete.

U 2019. godini, s prekrcanih 288.914 tona, Luka Bogojevo bila je treća po obujmu prekrcaja žitarica u Srbiji, iza luka Novi Sad i Pančevo.  “Trenutačno, izgrađen je samo manji dio utvrđenog lučkog područja luke u Bogojevu, što pruža mogućnost za proširenje i izgradnju novih kapaciteta luke, čime bi se omogućilo učinkovito umrežavanje vodnog, cestovnog i željezničkog prometa i unaprijedili uvjeti za kombinirani i intermodalni transport, što je preduvjet za korištenje usluga vodnog transporta kao najjeftinijeg za prijevoz masovnih tereta u unutarnjem i međunarodnom prometu”, navedeno je u planskoj dokumentaciji.

Komentirajte prvi

New Report

Close