U lipnju počinje s radom Institut za umjetnu inteligenciju Srbije

Autor: Poslovni dnevnik , 18. travanj 2021. u 22:00
Foto: Shutterstock

Domaći stručnjaci koji žive izvan Srbije pozvani su da pomognu kao mentori, ali i da se uključe u rad kako bi institut postizao što bolje rezultate.

Početak rada Istraživačko – razvojnog Instituta za umjetnu inteligenciju Srbije, koji će biti smješten u Znanstveno – tehnološkom parku u Novom Sadu, prema riječima Dubravka Ćulibrka, v.d. direktora te instutucije, očekuje se u lipnju, a okupit će najbolje istraživače iz područja umjetne inteligencije u Srbiji.

Ćulibrk navodi kako je realno očekivati da se u lipnju počne i s izradom prvih projekata na svjetskoj razini, na kojima će u početku biti angažirano 20-ak istraživača.

“Ideja je osnivača i vodstva da takva institucija svojim radom obuhvati sve najbolje istraživače, te je realno očekivati otvaranje ogranaka u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i drugim gradovima”, rekao je Ćulibrk za Tanjug.

Od prvog dana Institut za umjetnu inteligenciju Srbije ulagat će napore da nabavi najsuvremeniju opremu, a imat će i Savjetodavni odbor s uglednim stručnjacima iz Srbije

Često se radi na daljinu

Domaći stručnjaci koji žive izvan Srbije pozvani su da pomognu kao mentori, ali i da se uključe u rad kako bi institut postizao što bolje rezultate.

20

istraživača radit će na prvim projektima Instituta za umjetnu inteligenciju

Prema Ćulibrkovima riječima, istraživanja u umjetnoj inteligenciji često se rade na daljinu. “Vjerovatno će se svi naši pokusi obavljati u Znanstveno-tehnološkom parku u Čačku, pa onda nema razloga da svoj doprinos ne da netko iz Londona, New Yorka i drugih gradova u inozemstvu”, rekao je Ćulibrk. Prvu godinu rada, ali i kupovinu opreme i ostale troškove financirat će vlada, a cilj je da institut što prije postane samoodrživ. Prije svega, privlačenjem projekata financiranih iz europskih i svjetskih fondova.

“Pokušat ćemo osigurati našim istraživačima uvjete rada i podršku, tako da odmah mogu početi s istraživanjima na svjetskoj razini”, naveo je Ćulibrk, dodajući da je za to nužna pomoć domaćih stručnjaka iz područja umjetne inteligencije koji imaju zapažene rezultate u svijetu.

Uz istraživače, bit će zaposleno i osoblje koje će se baviti razvojem i menadžmentom projekata, transferom tehnologija i organizacijom.

“Velik je potencijal Srbije u području umjetne inteligencije i mi smo jedini u regiji koji imaju Strategiju razvoja umjetne inteligencije i radimo na njenoj implementaciji. Umjetna inteligencija smatra se nečim što će biti tehnologija opće primjene, poput električne energije, i sada je odličan trenutak da je implementiramo u domaćem gospodarstvu i pomognemo našoj ekonomiji”, poručio je Ćulibrk.

Prelazak za ekonomiju znanja

On objašnjava da je umjetna inteligencija nadogradnja ili ekstenzija IT industrije, a u tom području su stručnjaci iz Srbije odavno postali konkurentni na globalnom tržištu, ali i u znanstvenim postignućima. Cijeli rad instituta bit će u funkciji prelaska na ekonomiju znanja koja se temelji na novoj tehnologiji umjetne inteligencije.

“Jasan cilj nam je da donesemo i što više istraživačkih projekata iz europskih i drugih fondova, tako da institut već u drugoj godini rada bude što manje oslonjen na proračun vlade Srbije. U sljedećim godinama uspoređivat ćemo količinu projekata s gospodarstvom i ono što je možda najvažnije, broj patenata”, istaknuo je Ćulibrk, objašnjavajući da će ključni biti prihodi koje će patentni donositi institutu, ali i gospodarstvu Srbije.

On je dodao da će napori svih zaposlenika na tom projektu biti usmjereni na istraživanja na najvišoj svjetskoj razini, ali da je nužno da takva istraživanja imaju svoju primjenu u praksi. Kako je zaljučio Ćulibrk, bez transfera tehnologija i primjene rezultata nema pomoći niti institutu ni državi Srbiji, a to je, prema njegovim riječima, glavni cilj.

Komentirajte prvi

New Report

Close