U kragujevačkom MIND Parku grade pistu za male zrakoplove

Autor: Poslovni dnevnik , 06. lipanj 2021. u 22:00
Očekuje se izgradnja dodatnih 200.000 četvornih metara poslovnog prostora/PD

Osim zračne luke, šumadijski MIND Park treba dobiti i prugu koja će ga povezati sa željezničkim čvorištem u Lapovu.

U srpskom MIND Parku gradit će se zrakoplovna pista dugačka 1400 metara, a taj industrijski kompleks pokraj Kragujevca bit će povezan i prugom dugačkom 15 kilometara sa željezničkim čvorištem u Lapovu, piše Politika.

O aerodromu pokraj Kragujevca priča se već 50-ak godina. Početkom 70-ih, u trenutku kada je Zastava bila na vrhuncu proizvodnje, govorilo se o lokaciji Ravni Gaj.

Međutim, projekt Aleksandra Nenkovića, tada mladog arhitekta, nije realiziran jer nije bilo dovoljno novca, a počelo se i planirati izgradnju akumulacije kojom bi se riješio problem opskrbe Kragujevca pitkom vodom. Uz toliko važnu akumulaciju, koja je zaživjela početkom 80-ih, nije bilo moguće graditi aerodrom.

No pedeset godina kasnije, Kragujevac će ipak postati grad s aerodromom. Taj projekt pokrenuo je Bratislav Milanović, pokretač velikog industrijskog MIND Parka u blizini grada. Ideju je podržala država, koja je izdvojila nekoliko milijuna eura za infrastrukturno opremanje kompleksa od oko 160 hektara, koji je sada lokomotiva gospodarskog razvoja Kragujevca.

U sklopu kompleksa posluje i njemački Siemens s kojim je Milanović još prije nekoliko desetljeća uspostavio čvrste veze.

Prve tvornice otvorene 2018.

Siemens je u Kragujevac stigao 2018. godine, kada je potpisan ugovor o strateškoj suradnji s grupom Milanović. Već krajem te godine u MIND Parku počinju raditi prve tvornice, a Siemensovi tramvaji, proizvedeni u kooperaciji s Milanovićevom kompanijom, nalaze i na ulicama stranih gradova.

1000

radnika trenutačno je zaposleno u MIND Parku

Bremen je prvi njemački grad u kojem putnike prevoze tramvaji tipa Avenio proizvedeni u Šumadiji. Siemens je prvo preuzeo jednu Milanovićevu tvornicu, a zatim je u MIND Parku izgradio i drugi pogon.

Osim Siemensa, u tom industrijskom parku danas radi sedam Milanovićevih tvrtki, ali i austrijski Autolift, proizvođač dizalica koje se koriste u izradi šinskih vozila.

Zračna luka do 2025. godine

Srpski Stef Trans bavi se špedicijom i transportom, a u MIND Parku trenutačno je zaposleno 1000 radnika koji rade u proizvodnim pogonima ukupne površine 55.000 četvornih metara.

Prema podacima MIND Parka, pistu aerodroma moći će koristiti manji zrakoplovi. Izgradnja zračne luke treba biti završena do kraja 2025. godine. Osim aerodroma, MIND Park u treba dobiti i prugu koja će taj industrijski kompleks povezati sa željezničkim čvorištem u Lapovu. Pruga će imati dio koji će omogućiti izravan transport Siemensovih tramvaja u Europu.

Također, u MIND Parku treba početi i izgradnja sofisticiranog logističkog centra koji će zauzeti površinu od 20 hektara. S objektima od oko 60.000 četvornih metara radnog prostora logistički centar bit će najveći u središnjoj Srbiji.

Za suradnju s Milanovićevom grupom zainteresirane su brojne domaće i strane kompanije, te se u sljedećem razdoblju očekuje izgradnja više od 200.000 četvornih metara poslovnog prostora.

Uslijed očekivanog priljeva nekoliko tisuća radnika, u sklopu MIND Parka izgradit će se poliklinika i dječji vrtić, kao i niz drugih pratećih objekata.

Komentirajte prvi

New Report

Close