U kragujevačkom Fiatu ove godine proizvedeno samo 20.000 automobila

Autor: Poslovni dnevnik , 16. prosinac 2020. u 22:00
U Kragujevcu žive u očekivanju proizvodnje nekog novog Fiatovog modela/I. Kralj/PIXSELL

Kompanija je samo 2019. godine dobila državne subvencije od oko 21 milijun eura, što je dovoljno za godišnji trošak plaća svih zaposlenih, a pomoć države je nastavljena

Jučer je završena ovogodišnja proizvodnja u tvornici automobila Fiat Chrysler Automobiles Serbia (FCA). Prema procjeni lista Danas, u Kragujevcu je 2020. godine proizvedeno oko 20.000 novih vozila, odnosno dvostruko manje nego prošle godine i uvjerljivo najmanje od ljeta 2012. kada je u Srbiji počela proizvodnja tada najnovijeg Fiatovog modela – 500L. Ove godine radilo se samo 50-ak dana, a ostalo vrijeme radnici su proveli na plaćenom odmoru.

Tvornica u Kragujevcu, inače jedan od najvećih srpskih izvoznika, projektirana je za proizvodnju do 200.000 automobila godišnje, ali je zbog smanjene potražnje za modelom 500L postupno smanjivala isporuke.

Pad potražnje za jedinim modelom iz Srbije utjecao je i na financijske rezultate kompanije. Tako je proše godine neto dobit kompanije iznosila oko 1,4 milijuna eura, što je deset puta manje nego 2018. godine.

Kompanija je 2019. godini dobila državne subvencije od oko 21 milijun eura što je dovoljno za godišnji trošak plaća svih zaposlenih.

To znači da bi bez državnih davanja prošle godine FCA Srbija bila u gubitku više od 19 milijuna eura, navodi Radio Slobodna Europa. Državna pomoć Fiatu nastavljena je, najavljena je i za 2021. godinu.

Radnicima ostao bonus

Najviše vozila kragujevačka tvornica proizvela je 2013. godine, kada je s isporučeno 117.000 Fiata 500L. Te godine FCA je izvezla automobile vrijedne 1,53 milijarde eura. Manji pad izvoza zabilježen je 2014. godine, kada je ostvaren prihod od 1,3 milijarde eura, a 2015. godine gotovo 1,2 milijardi eura, dok je izvoz u 2016. godini bio je nešto veći od milijardu eura.

Zbog toga u Kragujevcu žive u očekivanju proizvodnje nekog novog Fiatovog modela. Tako su talijanski mediji početkom ove godine javljali da će se Giardiniera, novi model iz Kragujevca, početi prodavati 2022. godine ili najkasnije 2023. Fiat Giardiniera bio bi produžena verzija modela Fiat 500, s mjestima za pet putnika i nešto većim prtljažnikom.

117.000

vozila Fiat 500L proizvedeno je 2013. godine

U medijima se spominjala i mogućnost proizvodnje manjeg SUV automobila i drugih modela, ali službena potvrda nije došla.

Početkom ovog tjedna ogranak Samostalnog sindikata i menadžment kompanije Fiat Chrysler Automobiles Srbija potpisali novi kolektivni ugovor kojim su za sljedeće tri godine regulirani prava i obveze zaposlenika i Uprave, i na temelju kojeg će radnici u Kragujevcu i krajem ove godine dobiti bonus na razini prošlogodišnjeg, piše Danas.

Zaposleni u kragujevačkoj tvornici automobila do kraja mjeseca će, kao i lani, dobiti bonus koji iznosi 90 od osnovice za obračun plaća radnika.

Prošle godine tih 90 posto vrijedilo je 28.000 dinara (oko 230 eura), a ove godine će zbog povećanja osnovice iznositi oko 30.000 dinara (oko 245 eura). Bonus manji od 30.000 dinara dobit će samo oni radnici koji su bili na bolovanju.

Do 2018. zaposleni u kragujevačkoj tvornici vozila dobivali su bonus u visini svih 100 posto od osnovice za obračun plaće, ali je prošle i ove godine zbog velikog smanjenja broja radnih dana ta osnovica smanjena za 10 posto.

U Samostalnom sindikatu kažu da je Fiat Chrysler jedna od rijetkih privatnih kompanija u Srbiji koja poštuje kolektivni ugovor, te da su zadovoljni novim dogovorom s Upravom o svim bitnim pitanjima vezanim uz rad tvornice u sljedeće tri godine.

Ima li tvornica budućnost?

Najvažnije je, kako ističu, da je verifikacijom novog kolektivnog ugovora, umjesto starog kojem je rok istekao 11. prosinca, kod zaposlenih probuđena nada da tvornica ima budućnost, i da će u dogledno vrijeme u Kragujevac konačno stići novi model koji će osigurati znatno veću zaposlenost kapaciteta i radnika.

Informacija o novom modelu, kako očekuju Fiatovi sindikalisti, u Kragujevac treba stići sljedeće godine, da bi njegova proizvodnja mogla početi prije isteka novog kolektivnog ugovora, kako se nadaju, sredinom 2022. godine.

Saša Đorđević, predsjednik Samostalnog sindikata u FCA Srbija, kaže za Danas da su u novom kolektivnim ugovoru zadržane i sve ostale važne stavke iz prethodnog ugovora, te radnici u toj kompaniji i dalje imaju pravo na regres, topli obrok, korištenje slobodnih dana i drugo.

Radnici se odrekli prava na štrajk

Saša Đorđević, predsjednik Samostalnog sindikata u FCA Srbija, kaže da je i u novom kolektivnom ugovoru ostala ona odredba iz prethodnog ugovora kojom se radnici odriču prava na štrajk. “Mogli smo izbrisati tu odredbu, ali je ostavljena zbog dogovora da svaki problem u tvornici pokušamo riješiti pregovorima s poslodavcem. Novo u toj odredbi je arbitraža od strane države ako se ne možemo dogovoriti s manedžmentom. Ali, nama uvijek ostaje pravo na pobunu i prosvjed, koje je starije od svakog ugovora”, kaže Đorđević.

Komentirajte prvi

New Report

Close