U inozemstvu prodali organsku hrana vrijednu 37 mil. eura

Autor: Poslovni dnevnik , 08. ožujak 2021. u 22:00
U Srbiji se najviše proizvodi organsko voće, prije svega maline, kupine i borovnice/SHUTTERSTOCK

U Srbiji se najviše proizvodi organsko voće, prije svega maline, kupine i borovnice, a slijedi proizvodnja žitarica.

Iz Srbije su 2020. izvezeni organski proizvodi vrijedni 37 milijuna eura, sedam milijuna više nego godinu ranije, izjavila je Ivana Simić, glavna tajnica Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje Serbia Organika.

“Prošle godine, koja je bila puna ograničenja, izvoz je porastao na 37 milijuna eura, što je najveći skok od kada se prate ti podaci. Inače, svake godine izvoz je rastao za 1,5 do 2 milijuna eura”, rekla je Simić agenciji Beta.

Prema njenim riječima, najviše organske hrane iz Srbije izvozi se u EU, više od 85%, a slijedi tržište SAD-a.
“Kada je riječ o izvozu u EU, na Njemačku otpada više od trećine, slijede Nizozemska, Italija i Francuska”, objasnila je Simić.

Kako je navela, prema podacima iz 2019. godine, u Srbiji je pod organskom proizvodnjom bilo nešto više od 22.000 hektara.

“U Srbiji su površine pod organskom proizvodnjom, ako ih usporedimo s ukupnim poljoprivrednim površinama, još uvijek jako male, oko 0,60% prema podacima iz 2019.”, dodala je Simić.

Kada je riječ o proizvođačima, vidi se trend rasta u proteklom desetljeću, 2019. godine bilo ih je oko 6500. Među njima su i proizvođači koji su individualno uključeni u organsku proizvodnju, kao i oni u grupnoj proizvodnji.

U Srbiji se najviše proizvodi organsko voće, prije svega maline, kupine i borovnice, a slijedi proizvodnja žitarica. Proizvodnja organskog povrća još se odvija na maloj površini i okrenuta je uglavnom domaćem tržištu, dok se 99% proizvedenog organskog voća izvozi.

Povećava se i stočarska organska proizvodnja, najviše goveda i ovaca, ali na tržištu u Srbiji ima jako malo organskog mesa i drugih proizvoda životinjskog porijekla.

Problem je u tome što postoje grupe proizvođača u zapadnom i središnjem dijelu Srbije koje imaju certifikate za organski uzgoj životinja, ali ne mogu izaći na tržište s tim mesom ako nije obrađeno u klaonici koja je certificirana prema organskim načelima.

“Trenutačno radimo s vladom Švicarske koja je zainteresirana za ulaganje u organsku proizvodnju u Srbiji, tako da se pripreme mali projekti koji će se biti usmjereni na izvoz u Švicarsku i u zemlje EU”, rekla je je glavna tajnica Serbia Organike.

Komentirajte prvi

New Report

Close