U FBiH svi će poduzetnici morati kupiti nove fiskalne blagajne

Autor: Poslovni.hr , 03. studeni 2020. u 21:02

Nove fiskalne blagajne morat će nabaviti svi osim organizatora igara na sreću, koji su posebnim sustavom povezani s Poreznom upravom.

Od 1. siječnja 2021. godine u Federaciji BiH primjenjivat će se novi pravilnici o fiskalizaciji, a svi koji su fiskalizirani morat će nabaviti nove uređaje. Iako nisu navedeni rokovi za nabavku novih fiskalnih blagajni, poduzetnici su ogorčeni najavom jer to smatraju još jednim udarom na njih, objavila je BHRT. 
Poduzetnici ističu kako su i prve fiskalne blagajne platili skupo, a svake godine ih po zakonu moraju i servisirati što stoji oko 80 KM (oko 40 eura).

Ranka Mutevelić, suvlasnica knjižare Mutevelić iz Mostara, rekla je kako je to dodatni trošak. 
“Doista u ovako teškim vremenima, kada nemamo ni prometa zbog ovog nesretnog virusa, sada još taj dodatni veliki trošak, zaista ne bi trebalo. Nije mi jasno zašto nove blagajne”, rekla je Ranka Mutevelić.

Umjesto rasterećenja gospodarstva i olakšavanja poslovanja, s obveznom zamjenom fiskalnih blagajni stvaraju se dodatna opterećenja, upozoravaju iz poduzetničkih udruga. 
U Ministarstvu financija Federacije BiH navode kako je riječ o unaprjeđenju sustava fiskalizacije jer je postojeći tehnološki zastario, s ciljem suzbijanja sive ekonomije i stvaranja boljih uvjeta poslovanja. 
“Uzimajući u obzir ubrzani razvoj informacijskih tehnologija, Federalno ministarstvo financija objavilo je tehničke i funkcionalne osobine koje će morati zadovoljiti fiskalni uređaji koji će se proizvoditi u buduće vrijeme i za koje ćemo izdavati uvjerenja o ispunjenosti tehničkih i funkcionalnih osobina u skladu sa Zakonom o fiskalnim sustavima”, kažu iz ministarstva. 
Tomislav Majić, predsjednik Udruge poduzetnika Link iz Mostara, kaže kako “naši stručnjaci u vlasti uvijek kažu da je to unaprjeđenje”. “Međutim, u praksi to šteti poslovnom okruženju i mi sve više postajemo loša zemlja za poslovanje, što se vidi po masovnom zatvaranju malih tvrtki, a vidimo da i velike kompanije napuštaju BiH”, rekao je Majić. 
On ističe kako poduzetnici u Hrvatskoj nisu morali kupovati nove uređaje, nego su im nadograđeni stari, te zato smatra da se u FBiH zapravo pogoduje određenim interesnim skupinama.

Nove fiskalne blagajne morat će nabaviti svi osim organizatora igara na sreću, koji su posebnim sustavom povezani s Poreznom upravom.

Komentirajte prvi

New Report

Close