U dvije godine BiH napustilo čak 4000 vozača

Autor: Poslovni dnevnik , 29. ožujak 2021. u 22:00
Vozači traže da im se osigura cijepljenje/SHUTTERSTOCK

Očekuje se da će se broj odlazaka profesionalnih vozača značajno povećati nakon završetka pandemija koronavirusa.

Građani Bosne i Hercegovine u sljedećem razdoblju mogli bi ostati i bez dovoljnih količina hrane jer nedostaje značajan broj vozača kamiona.Rekao je to za Dnevni avaz Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prijevoznika za unutarnji i međunarodni transport RS.

Dodao je kako je poznato da BiH uvozi čak 70% hrane, i to najviše putem autoprijevoznika. “U protekle dvije godine iz BiH je otišlo više od 4000 profesionalnih vozača, prije svega u zemlje Europske unije. Nažalost, taj trend je nastavljen. Međutim, očekuje se da će se broj odlazaka značajno povećati nakon završetka pandemija koronavirusa.

Trenutačno u BiH nedostaje veliki broj vozača i nema autoprijevozničke kompanije koja na parkiralištu nema od 5 do 20 praznih kamiona jer ih nema tko voziti”, objasnio je Grbić. Dopise su, dodaje, slali svim nadležnim institucijama BiH, ali nisu naišli na razumijevanje.

“Kada je riječ o Covid putovnicama koje najavljuje Europska unija, to je veliki problem jer znamo da u BiH nije stiglo niti jedno cjepivo, ne računajući donacije. Čak i ako nešto dođe, to će biti cjepivo iz Rusije i Kine koje Europska unija ne priznaje i s njime se neće moći dobiti putovnica”, istaknuo je Grbić.

“To nas dovodi do brojnih problema. Neće imati tko dovesti hranu i repromaterijal za naše kompanije, kao i izvesti iz BiH gotove proizvode. Institucije su ovaj problem shvatile vrlo neozbiljno, nisu se dovoljno posvetile tom pitanju.

Slali smo brojne dopise Vijeću ministara BiH i drugim institucijama, ali nikad se nitko nije udostojio da nas pozove da razgovaramo o toj temi”, rekao je Grbić. Da bi uvođenje Covid putovnice u Europskoj uniji moglo prerasti u veliki problem i utjecati na bosanskohercegovačko gospodarstvo, smatra i Almin Mališević, direktor Sektora za industriju i usluge i tajnik Udruženja metalske i elektro industrije Privredne komore FBiH.

Prema njegovim riječima, prijevozničke i druge kompanije koje isporučuju proizvode na tržište Europske unije mogle bi doći u situaciju da zbog nemogućnosti cijepljenja svojih vozača ne mogu na vrijeme isporučiti proizvode na europsko tržište.

“Tražimo da nadležni takvu mogućnost imaju u vidu i da se osigura cijepljenje vozača kako bi se prijevoz putnika i roba mogao neometano odvijati”, dodao je Mališević.

Komentirajte prvi

New Report

Close