U Crnoj Gori ekonomsko državljanstvo samo do kraja ove godine

Autor: Poslovni dnevnik , 22. ožujak 2021. u 22:00
Program se ukida jer vlada ne želi ugroziti priključivanje EU/Shutterstock

Program se ukida jer vlada ne želi ugroziti priključivanje Europskoj uniji koja se protivi ekonomskom državljanstvu.

Crnogorska vlada neće produžiti program za dodjelu ekonomskog državljanstva koji istječe 31. prosinca ove godine, kako državi ne bi otežavala put prema Europskoj uniji, piše list Dan.

“Podrška programu ekonomskog državljanstva kosi se s načelima Europske unije”, navodi se u odluci koju je prošlog tjedna usvojila vlada. Promocija takvog programa suprotna je reviziji postojećih programa u sklopu EU, kao i zahtjevima za ukidanje sličnih programa u državama članicama.

“Zaključuje se da daljnja podrška ovakvom programu može otežati i usporiti proces priključivanja Crne Gore Europskoj uniji”, piše u odluci i dodaje se da Crna Gora kao zemlja kandidat ne smije dopustiti da kompromitira svoju posvećenost europskim integracijama.

Institucije EU, objašnjava se, ne gledaju blagonaklono na programe ekonomskog državljanstva, s obzirom na mogućnosti pranja novca, financiranja terorizma, korupcije i ulaska organiziranog kriminala.

Program je već ukinut na Cipru, Malta je dobila upozorenje, dok su od Bugarske zatražena dodatna objašnjenja. Pretpostavlja se da je jedini potencijalno održiv program u sklopu EU onaj koji se primjenjuje u Portugalu, a koji se često mijenja.

“Samo 37 dodijeljenih državljanstava u Crnoj Gori, od ukupnog ograničenja od 2000 predviđenih do kraja 2021. godine, također dovodi u pitanje svrhovitost i održivost programa”, naveli su iz vlade.

Komentirajte prvi

New Report

Close