U crnogorskim trgovinama 7281 radnik manje

Autor: Poslovni dnevnik , 31. siječanj 2021. u 22:00
Sindikat trgovine tvrdi da poslodavci zapošljavaju radnike na crno, bez ugovora/SHUTTERSTOCK

Najveće smanjenje broja zaposlenih bilježi se u sektoru “trgovina na veliko i malo, popravak motornih vozila i motocikala”.

U Crnoj Gori je na kraju prosinca 2020. godine bilo 160.978 zaposlenih, što je za 37.588 manje nego u istom mjesecu 2019. godine, kada ih je bilo 198.566, pokazuju podaci Uprave za statistiku (MONSTAT).

Najveće smanjenje broja zaposlenih bilježi se u sektoru “trgovina na veliko i malo, popravak motornih vozila i motocikala”, u kojem je broj radnika smanjen za čak 7281. Slijedi sektor “administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti”, gdje je broj radnika smanjen za 5164.

U Sindikatu trgovine kažu kako im nije jasno zašto je došlo do velikog pada broja zaposlenih u trgovinama, a predsjednica te organizacije Vesna Milonjić Aleksić smatra da je jedino objašnjenje porast sive ekonomije.

Ona navodi kako trgovine uslijed pandemije koronavirusa nisu obustavile rad, te da svjedočimo da se stalno otvaraju nove, zbog čega je prilično čudno da se smanjuje broj radnika.

“Odgovor na to pitanje trebaju dati Inspekcija rada i Porezna uprava, koje se moraju pozabaviti ovim pitanjem. Svjedočimo povećanju rada na crno, odnosno angažiranju radnika bez ugovora, budući da se poslodavci stalno žale kako ne mogu plaćati doprinose.

Točno je da su opterećenja na poslodavcima velika, ali ona se trebaju smanjiti na drugim stvarima, a ne račun zaposlenih”, dodaje Milonjić Aleksić.

Prema njenim riječima, to što se na Zavodu za zapošljavanje znatno ne povećava broj prijava nezaposlenih ne treba biti olakšavajuća okolnost.

Komentirajte prvi

New Report

Close