U četiri BiH grada ilegalno odložili 414 tona tekstilnog otpada

Autor: Poslovni dnevnik , 30. kolovoz 2020. u 22:00
Ako ne bude nekih konkretnih poteza na razini Federacije BiH mogu se ponovno očekivati prosvjedi građana

Građani Drvara blokirali su 2. srpnja promet prema Bosanskom Petrovcu zbog tekstilnog otpada smještenog u krugu bivše tvrtke Grmeč.

Otpad koji je iz Italije dopremljen početkom srpnja na više područja u Bosni i Hercegovini (BiH) još uvijek stoji na mjestu gdje je odložen. Najveća količina nalazi u općinama na jugozapadu zemlje, u Drvaru i Bosanskom Grahovu, piše Radio Slobodna Europa.
Uvoznik otpada je tvrtka Krom reciklaža iz Drvara. Uprava za inspekcijske poslove Federacije BiH 24. srpnja izdala je rješenje kojim je toj tvrtki naređeno zbrinjavanje otpada na više načina, među kojim je njegovo vraćanje u Italiju ili prema važećim propisima u Federaciji BiH. U rješenju se kao mogućnost navodi da se otpad prikupi i preveze na lokaciju predviđenu dozvolom, a to je industrijska zona Drvar.
Rodoljub Dinić, jedan od suvlasnika tvrtke Krom reciklaža, koji živi u Beogradu, kaže da je Stalcom, tvrtka iz Italije, raskinula ugovor s Krom reciklažom. Dinić priznaje da je počinjen prekršaj jer je uvezeni otpad uskladišten na mjestima koja nisu navedena u dozvoli.
“Postoji spor oko vlasništva nad halom Pasjak u Drvaru, za koju smo dobili suglasnost za skladištenje. Zbog toga smo morali otpad odložiti na drugim mjestima. Vraćanjem na predviđenu lokaciju, popravili bi pogrešku. Imamo dozvolu za sakupljanje, skladištenje i reciklažu otpada. Kada je riječ o tekstilu, koji je jedino uvezen, u dozvoli stoji da se on koristi kao energent.
Za nas je najvažnije što je potvrđeno da nije riječ o opasnim tvarima koje truju građane u BiH. Čak je bilo tvrdnji da se radi o otpadu iz Covid bolnica u Italiji”, dodaje Dinić. On objašnjava da su uvezli samo tekstil, 20 kamiona ili 414 tona, Riječ je o su krpama i ostacima iz proizvodnje, što bi završilo u cementarama i termoelektranama.

Prebacivanje odgovornosti
Dinić kaže kako ne želi više ništa raditi u Bosni i Hercegovini, niti se pojaviti u toj državi. Njegova tvrtka pokrenula je upravni spor protiv države BiH, jer se, kako kaže, tvrdilo da je riječ o ilegalnim pošiljkama. “Podnijet ćemo i tužbe protiv fizičkih osoba zbog klevete, zato što smo proglašeni za međunarodne teroriste koji dopremaju zaraženi materijal iz Covid bolnica i truju decu”, kaže za Rodoljub Dinić.
“Naš zahtjev da se legalno uvezeni, a nelegalno odloženi otpad ukloni, do danas nije riješen. Tvrtka Krom reciklaža se ne javlja, a u međuvremenu se pojavljuje niz nagađanja. Očito je riječ o prebacivanju odgovornosti, o spornoj registraciji tvrtke, čak je i adresa na kojoj je registrirana zloupotrebljena”, kaže Dušica Runić, načelnica Drvara.
Građani Drvara blokirali su 2. srpnja promet prema Bosanskom Petrovcu, zbog otpada smještenog u krugu bivše tvrtke Grmeč, tvrdeći da je tekstilni otpad iskrcan i ispred bivšeg Unisa. Runić ističe kako općina nije dala nikakvu suglasnost niti odobrenje za taj otpad.

20

kamiona s tekstilnim otpadom dovezla je tvrtka iz Drvara u BiH

“Meni je kao načelnici jedini cilj da se otpad ukloni, jer narušava ugled i općine i mjesta gdje je odložen te uznemirava građane. U ovom slučaju očiti su svi nedostaci koji postoje između zakonskih propisa na razini kantona i Federacije. Najveći propust je u tome što lokalna zajednica nije pismeno obaviještena o skladištenju otpada”, kaže načelnica Drvara.
Milorad Gligić, načelnik Bosanskog Grahova, ističe da se otpad još uvijek nalazi na dvije lokacije i da tvrtka koja ga je uvezla nije provela rješenje Uprave za inspekcijske poslove.
“Pozvat ćemo nadležne u Federaciji da poduzmu još konkretnije aktivnosti kako bi se što prije pronašlo trajno rješenje. Građani su s pravom nezadovoljni i uznemireni. Ako ne bude nekih konkretnih poteza, možemo ponovno očekivati prosvjede”, kaže Gligić. Stanovnici Bosanskog Grahova zbog otpada iz Italije ranije su blokirali cestovne pravce prema Drvaru, Livnu i graničnom prijelazu Strmica s Hrvatskom.

Sedam inspekcijskih nadzora
Tužitelj Mladen Stojanović potvrdio je da je MUP Kantona 10, u čijem su sastavu općine Drvar i Bosansko Grahovo, obavilo sve istražne radnje koje je naložilo Kantonalno tužiteljstvo.
Merima Tanović, pomoćnica direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove, kaže da su postupajući prema zahtjevima federalne ministrice okoliša i turizma i anonimnim prijavama građana, urbanističko-ekološki inspektori u srpnju obavili sedam inspekcijskih nadzora na više područja.
“Utvrđeno je da uvoznik tekstilnog otpada, tvrtka Krom reciklaža, ima dozvolu za upravljanje otpadom izdanu od nadležnog kantonalnog ministarstva, te da je 20 šlepera neopasnog tekstilnog otpada uvezeno i iskrcano na području pet općina iz tri kantona. Utvrđeno je da otpad nije uskladišten na prihvatljiv način, kao i da operater upravlja otpadom bez nadzora”, navodi Tanović.
Takođe je utvrđeno da pogon i lokacija, koji se spominju u dozvoli, ne odgovaraju stanju na terenu, odnosno, oprema i strojevi za reciklažu ne postoje na lokaciji skladištenja otpada.
“Iako je, prema dokumentaciji koja prati robu, a riječ je o tranzitu kroz Italiju, Sloveniju i Hrvatsku, riječ o neopasnom otpadu iz proizvodnje tekstila, uzeti su uzorci iz Drvara i Bosanskog Grahova i poslani na analizu. Utvrđeno je da su ispitani uzorci neopasni otpad tekstila”, ističe Tanović.

Komentirajte prvi

New Report

Close