U blizini Posušja jedan od najvećih vjetroparkova u BiH

Autor: Poslovni dnevnik , 18. veljača 2024. u 22:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Projektom “Vjetroelektrane Poklečani” u Zapadnohercegovačkom kantonu izgradit će se vjetroelektrana snage 132 MW.

Europska unija, kao ključni financijer brojnih infrastrukturnih projekata u Bosni i Hercegovini, pozicionira se i kao saveznik BiH kada je riječ o energetskoj tranziciji, odnosno povećanju udjela obnovljivih izvora energije.

Jedan od primjera bit će novi kapitalni projekt izgradnje vjetroelektrane Poklečani kod Posušja, koji će iz europskih fondova dobiti potporu u nekoliko desetaka milijuna eura, piše Večernji list BiH.

Naime, u okviru postojećeg Ekonomskog i investicijskog plana (EIP) za Zapadni Balkan, koji je osigurao bespovratna sredstva od devet milijardi eura i potaknuo 20 milijardi eura drugih ulaganja, Europska komisija nedavno je u okviru EIP-a najavila potporu za dvije nove vjetroelektrane u BiH.

EU je za FN Poklečane odobrila 43,66 milijuna eura bespovratnih sredstava (uz već izdvojenih 380.000 eura za pripremu projekta), a za vjetroelektranu Vlašić EU je odobrila 20,9 milijuna eura bespovratnih sredstava (uz prethodno odobrenih 885.000 eura).

Projektom “Vjetroelektrane Poklečani” u Zapadnohercegovačkom kantonu izgradit će se vjetroelektrana snage 132 MW, a očekuje se da će vjetroelektrana proizvoditi 436 GWh električne energije godišnje.

O kakvim se brojkama radi dovoljno govori procjena da je to ekvivalent energetskim potrebama 72.700 kućanstava, a projekt će smanjiti i emisiju CO2 za oko 446.900 tona godišnje.

Ostala ulaganja uključuju povoljne kredite EIB-a u iznosu od 75 milijuna eura, povoljne kredite KFW-a u iznosu od 75 milijuna eura, kao i doprinos države od oko 6,2 milijuna eura.

U pogledu energetske tranzicije treba istaknuti da je Elektroprivreda HZ HB jedino javno poduzeće u Bosni i Hercegovini koje svu svoju energiju dobiva iz obnovljivih izvora, au razdoblju pred nama, uz TE Poklečani, dobit će još jedan kapitalni objekt koji će koristiti prednosti koje nudi regija Hercegovina sa 2400 sunčanih sati godišnje.

Komentirajte prvi

New Report

Close