U Bijelom Polju u studenome i prosincu 2021. zabilježeno najveće onečišćenje zraka

Autor: Poslovni dnevnik , 24. siječanj 2022. u 22:00
Foto: Pixabay

U posljednjem mjesecu prošle godine u najvećem gradu na sjeveru Crne Gore tijekom 22 dana zabilježena je pretjerana koncentracija PM10 lebdećih čestica.

Kao i u studenome, najveće onečišćenje u prosincu 2021. zabilježeno je u Bijelom Polju, stoji u posljednjem mjesečnom izvješću crnogorske Agencije za zaštitu okoliša.

U posljednjem mjesecu prošle godine u najvećem gradu na sjeveru Crne Gore tijekom 22 dana zabilježena je pretjerana koncentracija PM10 lebdećih čestica.

Samo jedan dan manje zrak je bio previše onečišćen u Pljevljima, dok je mjerna postaja u podgoričkom naselju Zabjelo zabilježila prekoračenje dopuštenih vrijednosti tih čestica u prosjeku svaki treći dan. U Nikšiću su u šest dana prosinca izmjerene vrijednosti iznad propisanih.

U izvješću se navodi i da su izmjerene visoke koncentracije PM2,5 čestica na mjernim mjestima u sjevernoj i središnjoj zoni. Objašnjava se da je kemijskom analizom PM10 čestica utvrđena povećana prisutnost benzo(a)pirena, posebno u uzorcima iz sjeverne zone.

Kvaliteta zraka u južnoj zoni, u kojoj se mjerna mjesta nalaze u Baru i Kotoru, bila je zadovoljavajuća na temelju svih parametara.

Iz Agencije za zaštitu okoliša objašnjavaju da je dio mjerne opreme servisiran i kalibriran od strane akreditirane i ovlaštene institucije, te da je montaža mjernih uređaja i provjera rada na terenu završena.

Dodaju da je za ostale mjerne instrumente raspisan javni poziv za dostavljanje ponuda za servis, kalibraciju i provjeru rada, te da se očekuje da će i oni raditi u skladu s propisanim standardima.

PM čestice su sastavni dio prašine, manje su od 10 mikrometara i sastavljene su od mješavine dima, čađi i kiseline, te sadrže teške metale poput olova, kadmija, nikla i arsena. Te čestice nastaju kao posljedica utjecaja grijanja, prometa i industrije.

Tijekom 2018. u Pljevljima je zabilježeno gotovo 1200 mikrograma po prostornom metru, što je prekoračenje dopuštenih vrijednosti za gotovo 25 puta.

Komentirajte prvi

New Report

Close