U BiH se još ne zna tko će financirati autocestu od Sarajeva do Beograda

Autor: Poslovni dnevnik , 31. kolovoz 2021. u 22:00
Pravci buduće autoceste od Sarajeva do Beograda još davno su se počeli crtati/Shutterstock

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, kaže da kredit treba biti na 30 godina, a kamata do 1 posto, uz prosječnu cijenu izgradnje kilometra autoceste u regiji.

Projekt izgradnje autoceste od Sarajeva do Beograda slavodobitno je najavljen prije tri godine. Ideja se pojavila kroz tursko posredovanje da bi se poboljšala suradnja i odnosi Bosne i Hercegovine i Srbije. Međutim, do danas cijeli je projekt još uvijek na početku, osim nekoliko biletaralnih sporazuma koji još čekaju ratifikaciju, piše Klix.ba.

Pravci buduće autoceste još odavno su se počeli crtati, a upravo je to bio glavni spor u BiH. Jedni su davali prednost pravcu od Doboja preko Tuzle, zatim Bijeljine i Rače do Kuzmina u Srbiji. Tu rutu podržavaju i vlasti Republike Srpske.

S druge strane, pojavila se ideja o gradnji rute preko istočne Bosne, odnosno od Sarajeva prema Višegradu i Sandžaku u Srbiji. To se opravdavalo potrebom boljeg povezivanja tog kraja s BiH. Ipak, kao problem isticana je isplativost tog pravca.

Tasyapi čeka potpisivanje ugovora

U svakom slučaju, Srbija ima mnogo manje posla, s obzirom na dužinu već izgrađene autoceste u svojoj zemlji.

Također, u Srbiji su procedure za kreditiranje dosta jednostavnije. Već je izvjesno da će dionice autoceste graditi turska kompanija Tasyapi, što je i bio uvjet s turske strane.

No 26. kolovoza, u povodu dolaska turskog predsjednika Erdogana u BiH, održan je sastanak Vojina Mitrovića, ministra komunikacija i transporta BiH, s Emrulahom Turanlijem, predsjednikom turske kompanije Tasyapi.

10

godina treba biti poček na turski kredit, stav je Milorada Dodika

Kako je istaknuto na sastanku, prioritet je dionica autoceste koja je spremna za realizaciju, odnosno projektiranje i izgradnju, između granice BiH sa Srbijom na Rači, preko Bijeljine do Brčkog. Za realizaciju tog projekta najznačajnije je potpisivanje ugovora između kompanije Tasyapi i Autoputeva Republike Srpske.

Nacrt ugovora proslijeđen je u Autoputeve RS i trenutačno je u fazi usaglašavanja o cijeni i uvjetima financiranja. Kako je utvrđeno sporazumom potpisanim u Ankari, Turska se obvezala osigurati novac za realizaciju tog infrastrukturnog projekta, piše portal eKapija.

Predstavnici Tasyapija su istaknuli kako su spremni krenuti u projektiranje i izgradnju autoceste od Rače do Bijeljine odmah nakon potpisivanja ugovora. Međutim, javnost u BiH još ništa točno ne zna o financijskoj strani projekta.

Tko je točno investitor, je li to država Turska, turske banke ili fondovi? Koliki je financijski okvir podrške projektu? Kakav je način financiranja: kredit, bespovratna sredstva, kredit plus bespovratna sredstva, te koliki je poček i slično.

Ratifikacija u turskom parlamentu

Ništa od toga još nije poznato, navodi Klix.ba. Također nije poznato niti koliko je pripremljeno predstudija ili studija. Šefik Džaferović, bošnjački član Predsjedništva BiH, nakon susreta s Erdoganom izjavio je kako je siguran da će Turska ponuditi BiH najbolje uvjete.

“Ostalo je da parlament Turske ratificira taj sporazum i da se počne graditi autocesta. Ja sam za to da se počne graditi na više mjesta i kada je riječ o sjevernom i južnom pravcu”, rekao je Džaferović te poručio da će Turska ponuditi Bosni i Hercegovini uvjete koji su vrlo primamljivi.

S druge strane, Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, nakon sastanka s Erdoganom rekao je da još nema konkretnih podataka, ističući da ekonomija BiH ne može izdržati velike terete, tj. teške uvjete.

“Mogli bi prihvatiti da to bude donacija i vjerojatno će jedan dio i biti donacija ili će biti dogovoren neki oblik kompenzacije, ali većina toga bit će kredit”, naveo je Dodik.

On ističe da BiH može izdržati samo ako je kredit na 30 godina, poček 10 godina, a kamata do jedan posto i ako cijena izgradnje bude prosječna cijene izgradnje kilometra autoceste u regiji.

Komentirajte prvi

New Report

Close