U BiH proizvodnju dezinfekcijskih sredstava proglasiti strateškom

Autor: Poslovni dnevnik , 01. travanj 2020. u 21:59
Predlaže se ukidanje trošarina na sirovine za proizvodnje dezinfekcijskih sredstava/Shutterstock

Proizvođači dezinfekcijskih sredstava gotovo su u potpunosti ovisni uvozu jer se sirovine tek u manjoj mjeri proizvode u BiH.

U Bosni i Hercegovini postoji samo jedna tvornica koja proizvodi alkohol nužan za proizvodnju dezinfekcijskih sredstava, a s obzirom na stanje na europskom tržištu nužno je da država prepozna značaj te proizvodnje i proglasi je strateškom, pišu Nezavisne novine.

Proizvođači dezinfekcijskih sredstava gotovo su u potpunosti ovisni uvozu jer se sirovine tek u manjoj mjeri proizvode u BiH.

Krizni stožer gospodarstvenika FBiH uputio je zato nadležnim institucijama prijedlog da se ukinu trošarine na sirovine za proizvodnju sredstava za održavanje higijene i dezinfekcijskih sredstava jer većina zemalja EU zbog koronavirusa uvodi zabranu prodaje sirovina za njihovu proizvodnju.

“Radimo punim kapacitetom 24 sata kako bi zadovoljili zahtjeve domaćeg tržišta. Na ruku nam ide to što dobar dio sirovina ne moramo uvoziti jer koristimo melasu, nusprodukt proizvodnje šećera, proizvod kojeg ima dovoljno u BiH”, kažu u tvornici V-Group Palis iz Brčkog koja jedina u BiH proizvodi medicinski alkohol, ali i neka dezinfekcijska sredstva.

Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SWOT, kaže da treba podržati one koji proizvode stratešku robu, ali i razmišljati o ponovnom uspostavljanju robnih rezervi, s tim da budu bolje organizirane.

“Budući da RS nema robne rezerve, to se može premostiti ugovorom sa zemljama kao što je Srbija da nam u slučaju poremećaja isporuče određenu robu i repromaterijal”, rekao je Grabovac.

Komentirajte prvi

New Report

Close