U BiH bi se mogle graditi ‘ekološke’ elektrane po uzoru na Njemačku i Poljsku

Autor: Poslovni dnevnik , 15. rujan 2021. u 22:00
Još nije odlučena sudbina proširenja tuzlanske termoelektrane kroz izgradnju novoga bloka/EPBIH

Mogući su projekti izgradnje nadkritičnih elektrana na ugljen – učinkovite su, a zadovoljavaju visoke ekološke standarde EU.

Dok se čeka odluka Parlamenta Federacije BiH vezana uz sudbinu ugovora s kineskom tvrtkom Gezhouba o izgradnji Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, sve je više zahtjeva da se razmotre i alternativne mogućnosti, piše Večernji list BiH.

Bosna i Hercegovina je s jedne strane suočena sa sve strožim ekološkim kriterijima Europske unije i zahtjevima za dekarbonizaciju, dok, s druge strane, obnovljivi izvori energije ni izbliza nisu dovoljni kako bi zadovoljili potrebe zemlje za električnom energijom i osigurali joj energetsku neovisnost.

Tu je i problem rudnika ugljena koji bez novih termoelektrana (TE) teško da mogu opstati. Kako doznaje Večernjak, postoji interes još investitora koji su spremni vlastima u BiH i susjednim zemljama koje muče slični problemi, ponuditi projekte izgradnje suvremenih nadkritičnih elektrana na ugljen koje su učinkovite, a istodobno zadovoljavaju visoke ekološke standarde EU.

Usto, kako tvrde, imaju visoku pouzdanost i prihvatljive troškove. Primjer izgradnje ovakve elektrane mogao bi biti projekt “Štavalj” na jugu Srbije, općina Sjenica.

EU nije odustala

Već godinama traži se rješenje za izgradnju termoelektrane instalirane snage 300-350 MW koja bi osigurala energetske potrebe tog dijela Srbije i omogućila odgovarajuću iskorištenost ugljena iz lokalnog rudnika.

350

megavata bila bi instalirana snaga nove TE na jugu Srbije, kroz projekt Štavalj

U tijeku su pregovori srbijanskih vlasti s češko-kineskim konzorcijem koji stoji iza ovoga projekta. Nadkritične TE na ugljen ekološke su TE koje se grade diljem Europe kao pouzdan izvor energije koji zadovoljava najviše industrijske standarde.

Svi sustavi dizajnirani su za maksimalnu učinkovitost i ekološke prihvatljivosti uz održavanje što nižih troškova. Ove elektrane prelaze 40% učinkovitosti, dok konvencionalne dosežu oko 25 do 35%. Uključuju napredne metode odsumporavanja i uklanjanja prašine, što je veliki problem kod konvencionalnih.

Iako se često može čuti da je EU potpuno odustao od elektrana na ugljen, to i nije točno i upravo su nadkritične elektrane značajan izvor električne energije u mnogim zemljama EU.

Energetska neovisnost

U Njemačkoj i Poljskoj su proteklih godina izgrađene ili se još grade upravo takve. A primjera ima i u drugim članicama EU. Prije četiri godine u funkciju je puštena TE Ledvice u Češkoj.

U Njemačkoj su ove “ekološke elektrane” također zastupljene (Boxberg, RDK 8, TKL, Moorburg, Datteln 4), a kao što je već istaknuto, značajan su izvor energetske stabilnosti i u Poljskoj (Kozienice, Opole, Turrow, Ostroleka C).

U BiH se o ovoj vrsti elektrana još ne govori, ali imajući u vidu probleme s izgradnjom zamjenskog Bloka 7 TE Tuzla te ograničene mogućnosti korištenja obnovljivih izvora, lako bi se moglo dogoditi da jedina šansa za održavanje energetske neovisnosti BiH budu upravo nadkritične elektrane. U tom smislu, zanimljivo će biti pratiti sudbinu projekta “Štavalj” u Srbiji.

Komentirajte prvi

New Report

Close