U 2022. šest puta više novih firmi u ruskom vlasništvu u Republici Srpskoj

Autor: Poslovni dnevnik , 25. siječanj 2023. u 22:00
Ruski poduzetnici otvarali su u prošloj godini firme u Banjoj Luci, Istočnom Sarajevu, Trebinju i Vlasenici, a pri osnivanju nisu se suočili s većim problemima/D. Rakita/PIXSELL

Zabrinut sam za budućnost i za mene je ovaj rat teško razumjeti, kaže vlasnik informatičke firme.

Aleksandar Hruščov već je osam godina vlasnik informatičke firme u Moskvi koja zapošljava više od 30 radnika. Nakon što su ruski tenkovi u veljači prošle godine započeli invaziju na susjednu Ukrajinu, na što je Zapad odgovorio sankcijama i izolacijom Rusije, odlučio je izmjestiti biznis, piše internetski portal slobodnaevropa.org.

Ured u Istočnom Sarajevu, na području entiteta Republika Srpska, otvorio je u studenom prošle godine. Nepuna tri mjeseca kasnije u razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE), 39-godišnji poduzetnik uvjerava da je BiH poželjna destinacija za one ruske poduzetnike, koji nastoje prevazići prepreke u poslovanju.

Apliciranje za vizu D
“Pojedinci otvaraju firme u BiH kako bi dobili radnu dozvolu i boravište. Brojne ruske kompanije imaju probleme s međunarodnim plaćanjima i ugovorima. Ostale su bez posla i izgubile klijente”, kaže Hruščov. Za ulazak u BiH ruskim državljanima ne treba viza i može im biti odobreno privremeno boravište.

U Republici Srpskoj, jednom od dva entiteta u BiH, u 2022. godini je otvoreno 12 kompanija, čiji su osnivači 17 ruskih državljana, pokazuju podaci Agencije za posredničke, informatičke i financijske usluge RS. To je šest puta više nego u 2021. godini, kada su u Republici Srpskoj otvorene dvije firme u ruskom vlasništvu.

Hruščov ističe da su rat u Ukrajini, te sankcije kojima je Zapad odgovorio na invaziju, snažno pogodili male biznise. Pojedine strane kompanije, kako kaže, više ne mogu surađivati s firmama iz Rusije, pa su one primorane tražiti rješenja.

“Želite li poslovati s njima, morate imati kompaniju izvan Rusije, recimo u BiH. Zabrinut sam za budućnost i za mene je ovaj rat teško razumjeti”, ističe.

17

ruskih državljana otvorilo je 12 kompanija na području RS-a u 2022.

Ruski poduzetnici otvarali su u prošloj godini firme u Banjoj Luci, Istočnom Sarajevu, Trebinju i Vlasenici, gradovima na području Republike Srpske. Riječ je o informatičkim kompanijama, trgovinama kućanskim aparatima i nekretninama, te firmama za savjetovanja u poslovanju, pokazuju podaci iz registra. Pri otvaranju firme u BiH, poduzetnik Aleksandar Hruščov nije se suočio s većim problemima.

Kako kaže, prvi korak bio je dobivanje radne dozvole od nadležne službe za zapošljavanje. Nakon toga mu je Služba za poslove sa strancima BiH odobrila vizu za dugoročni boravak u zemlji, takozvanu vizu D, koja vrijedi do godinu dana.

“Morao sam doći u BiH tri puta prije nego što sam dobio vizu D. Ona mi je bila potrebna za pokretanje biznisa. Otvorili smo prije samo tri mjeseca i još nismo uspjeli nikoga zaposliti, ali svakako imamo namjeru”, naglasio je.

Iz Službe za poslove sa strancima BiH nisu odgovorili na upit RSE koliko je ruskih državljana dobilo boravišne dozvole u 2022. i prethodnim godinama, s ciljem poslovanja u BiH. Za razgovor o ruskim investicijama i otvaranju ruskih kompanija na području Republike Srpske, nisu bili dostupni ni u Agenciji za unaprjeđenje stranih investicija u BiH.

Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske ocjenjuje za RSE da je bilo očekivano da će ruski poduzetnici i u BiH potražiti izlaz iz situacije u kojoj su se našli.

“Tim prije što BiH ima sporazume o slobodnoj trgovini s EU, ali i s Turskom koja je jedna od stabilnijih partnera Rusiji. Uspiju li početni primjeri, može se očekivati da će ih biti u značajnijoj mjeri. Kad otvore firmu, to je bosanskohercegovačka firma u ruskom vlasništvu i kao strani ulagači imaju sva prava kao i domaći”, ističe on.

‘Da nema makinacija’
Ćorić ističe da se prije nekoliko dana sastao s delegacijom privredne komore iz ruskog grada Nižnjeg Novgoroda. “Oni sad imaju zadatak da idu po drugim zemljama koje nisu uvele sankcije Rusiji i da traže mogućnost za otvaranje firmi ili proizvode koje bi mogli kupovati. To je dobro, ako će biti zapošljavanja naših ljudi i ako će plaćati porez. Da nema nekih makinacija i uz dobru kontrolu”, kaže.

Većina firmi u ruskom vlasništvu, koje su osnovane u Republici Srpskoj u 2022. godini, nema web stranicu s dostupnim podacima o poslovanju i brojevima telefona. Predstavnik jedne od kompanija, koja je otvorena godinu ranije u Foči, na istoku BiH, kazao je u telefonskom razgovoru za RSE da je firma zatvorena, jer nije mogla poslovati.

Firma je registrirana za uslužne djelatnosti u području informacijskih tehnologija, a njen predstavnik nije želio otkriti detaljno razloge obustave rada. Firmu je u kolovozu prošle godine otvorio i biznismen Jevgenij Zotov. Sjedište kompanije je u Banjoj Luci i registrirana je za iskopavanje željezne rude.

Komentirajte prvi

New Report

Close