Tvrtka ruskog milijardera traži odobrenje za projekt u susjednoj državi

Autor: Poslovni.hr , 05. veljača 2024. u 13:45

Comsar Energy želi započeti vađenje ugljena na površinskom kopu “Gajići – Ugljevik istok 2”,.

Visoka cijena plina i nafte natjerat će industriju da se što prije preorijentira na jeftinije i pouzdanije izvore energije. U tom svjetlu, čini se da bi se u BiH mogla uskoro dogoditi velika investicija u rudarskom sektoru.

Kompanija “Comsar Energy Republika Srpska” Banja Luka (CERS) namjerava započeti eksploataciju ugljena na površinskom kopu “Gajići – Ugljevik istok 2”.

Riječ je o novom rudarskom projektu koji se nalazi na području općine Ugljevik, gdje već postoje rudnik i termoelektrana. Kompletan projekt se nalazi unutar Republike Srpske, ali je nekim dijelovima vrlo blizu Federacije BiH, piše BiznisInfo.ba.

Naime, južni dio se nalazi na najkraćoj udaljenosti od entitetske granice s Federacijom Bosne i Hercegovine, koja iznosi svega 3 kilometra zračne linije.

S obzirom na to da zbog blizine projekt može imati utjecaja na okoliš u FBiH, investitor je za ovaj projekt podnio zahtjev za prethodnu procjenu utjecaja na okoliš i federalnim institucijama.

Inače, kompanija “Comsar Energy Republika Srpska” u vlasništvu je Comsar Energy Group Limited iza koje stoji ruski milijarder Rashid Serdarov.

Rast potražnje

Elektroprivreda RS ima mali udio od 1,6 posto u CERS-u.

“Do otvaranja i ponovne eksploatacije ugljena u rudniku “Gajići – Ugljevik Istok 2″ došlo je zbog potrebe za ovom vrstom energenta kao posljedice enormnog rasta cijena plina i nafte na svjetskom tržištu. Ugljen, kao fosilni neobnovljivi prirodni resurs, ponovno zauzima svoje primarno mjesto u proizvodnji energije u svim područjima života”, stoji u obrazloženju.

Nadalje se dodaje da je trend potražnje za potrošnjom energije na globalnom svjetskom tržištu sve veći pa ćemo se suočiti s vrlo ozbiljnim problemima opskrbe svih oblika energije za potrebe čovječanstva.

“Visoka cijena plina i nafte natjerat će industriju da se što prije preorijentira na jeftinije i pouzdanije izvore energije, a ugljen je resurs na koji se najviše može računati. Na temelju toga došli smo na ideju aktiviranja potencijalnih ležišta ugljena, u koje spada i ovo ležište”, kaže investitor.

1,6 posto

udjela u projektu ima Elektroprivreda RS

Godišnji kapacitet proizvodnje ugljena iz Rudnika ugljena “Gajići – Ugljevik Istok 2” iznosio bi oko milijun tona, što znači da je vijek eksploatacije ovog ležišta četiri godine. Da bi se prema uvjetima u ležištu iskopao milijun ugljena, potrebno je otkopati 3,5 milijuna metara kubnih otkrivke i međuslojne jalovine.

Dvije koncesije

Kompanija Comsar Energy RS je 2013. dobila koncesiju za eksploataciju ugljena na cijelom ležištu “Ugljevik istok 2”. U Ugovoru o koncesiji stoji da je procijenjena ukupna vrijednost investicije oko 444 milijuna KM, što se odnosi na ukupno razdoblje koncesije od 30 godina.

Kompanija ima i koncesiju za izgradnju termoelektrane “Ugljevik 3” u Ugljeviku.

Komentirajte prvi

New Report

Close