Tvrtka Leitner gradi žičaru vrijednu 20 milijuna eura

Autor: Poslovni.hr , 17. prosinac 2021. u 06:08
Žičara će imati 40 kabina, a vožnja na trasi dužine 3,6 kilometara trajat će 12 minuta, Ilustracija: SHUTTERSTOCK

Žičara koja će spajati dvije značajne lokacije u Crnoj Gori, Kotor koji je pod zaštitom UNESCO-a i Nacionalni park Lovćen u čijem je središtu Njegošev mauzolej, treba biti završena do proljeća 2023. godine.

Žičara koja će spajati Kotor i Lovćen, a za čiju su izgradnju ugovor potpisali Jakov Milatović, ministar ekonomskog razvoja Crne Gore i Martin Leitner, predstavnik kompanije Leitner, trebala bi biti izgrađena do proljeća 2023., prenosi portal eKapija.

Kako je na konferenciji na novinare izjavio Milatović, vlada Crne Gore i Ministarstvo ekonomskog razvoj za samo nekoliko mjeseci uspjeli su završiti dugogodišnje pregovore o tom značajnom projektu za cijelu Crnu Goru.

“Projektom žičare od Kotora do Lovćena izravno će se utjecati na poslovno okružje cijelog područja, ali i stvoriti uvjeti za poseban doživljaj Lovćena i Bokokokotrskog zaljeva. Ne samo to, bit će i poticaj za dodatni razvoj čiji su razmjeri daleko veći od onog što u ovom trenutku možemo zamisliti”, objasnio je Milatović.

Ekološki način prijevoza

Ministar je istaknuo da će ta žičara biti jedna od najljepših takve vrste u Europi, a njen značaj ogleda se u povezivanju dvije izuzetno značajne lokacije, Kotora, koji je pod zaštitom UNESCO-a i Nacionalnog parka Lovćen u čijem središtu se nalazi Njegošev mauzolej.

“Žičara od Kotora do Lovćena turistima će omogućiti da u jedinstvenom doživljaju upoznaju i Lovćen i Cetinje, koje su naš povijesni, kulturni i duhovni centar. Vjerujem da stanovnici Cetinja ovu vijest dočekuju vrlo optimistično jer će ovaj projekt najviše koristi donijeti upravo lokalnom stanovništvu za koje su godinama zbog tuđe inertnosti bili uskraćeni”, dodao je Milatović.

On je podsjetio da je ukupna vrijednost projekta oko 20 milijuna eura, a ponuda budućeg koncesionara znači naknadu od 15 posto od neto dobiti ostvarene upravljanjem žičarom i pratećim sadržajima koji obuhvaćaju restoran, parkiralište i suvenirnicu, i to na razdoblje od 30 godina. Nakon toga, žičara i svi dodatni sadržaji prelaze u vlasništvo države.

“Kada sam posjetio Kotor prije nekoliko godina, prvi put sam dobio ideju da se izgradi žičara prema Lovćenu. Naša kompanija je osnovana prije više od 130 godina i izgradili smo žičare diljem svijeta, ali ovaj projekt žičare do Lovćena bit će jedan od najboljih koji smo ikad uradili i siguran sam da će to biti uspješna priča za cijelu Crnu Goru”, rekao je Martin Leitner.

On je dodao da je ponosan na taj projekt jer je i s ekološke strane potpuno prihvatljiv i održiv. Kako je objasnio, žičara je ekološki način prijevoza ljudi do planine jer ima samo jedan električni motor koji pokreće 40 kabina.

Ubrzana realizacija

“Zamislite kolika bi gužva bila kada bi se išlo automobilima i autobusima.”, poručio je Martin Leitner. Prema planovima, vožnja žičarom od Kotora do Lovćena na trasi dužine 3,6 kilometara trajat će 12 minuta.

Vladimir Jokić, predsjednik Općine Kotor, objasnio je da potpisivanje ugovora nosi snažnu poruku a to je da “sve ono što je stajalo kao neizvjesno 20 ili 30 godina danas se formalno može realizirati za šest mjeseci, a na terenu za godinu do godinu i pol”.

Jokić se zahvalio Ministarstvu ekonomskog razvoj i vladi Crne Gore na uloženim naporima da se taj projekt realizira. Konferenciji za novinare bili su nazočni su i predstavnici tvrtke Novi Volvox koja se, s Leitnerom, spominjala kao članica konzorcija koji će izgraditi žičaru.

Komentirajte prvi

New Report

Close