Tvrtka iz Srbije bliska Vučićevoj vlasti obnavlja stari Dom Partizana

Autor: Poslovni dnevnik , 21. kolovoz 2022. u 09:51
Ana Brnabić, premijerka Srbije, nakon brojnih afera obećala je da će će Bauwesen pozvati na odgovornost, no ništa se nije dogodilo/PD

Na natječaju za rekonstrukciju Doma Partizana, kojeg je raspisala Vlada RS, posao je dobio Bauwesen iz Lazarevca, poznat po kašnjenju s radovima.

Nakon kontroverzi zbog gradnje vile i hotela Rajska Dolina, vlada Republike Srpske na Jahorini gradi novi hotel. Riječ je o obnovi starog Doma Partizana čiji je izvođač radova problematična građevinska tvrtka iz Srbije, piše Klix.ba.

Bauwesen iz Lazarevca dobio je posao vrijedan sedam milijuna dolara na natječaju gdje su bili jedini ponuđač. Oni će tako graditi hotel Partizan koji će imati 20 soba i 19 apartmana s bazenom i spa centrom.

Sudeći prema pisanju srpskih medija, ta tvrtka je odavno poznata po sklapanju ugovora s državnim sektorom, ali i po nepoštivanju ugovora i rokova. Tako je grad Leskovac odlučio okončati suradnju s Bauwesenom, koji godinama gradi trg, a do lipnja je završio 90 posto radova, čak 45 mjeseci nakon roka.

Tvrtka je sklopila više od 60 ugovora sa srpskom državom koju vode predsjednik Aleksandar Vučić i njegova Srpska napredna stranka (SNS), unatoč tome što se istovremeno nalazila na crnoj listi Ministarstva građevinarstva, prometa i infrastrukture zbog nepoštivanja ugovorenih rokova i obveza.

Problemi sa zakonom
Ta tvrtka osnovana je 2007. godine i više puta je mijenjala ime. Njen drugi direktor Dejan Živanović uhićen je 2011. godine pod optužbom da je bio u grupi privatnika koji su, u suradnji s direktorima Rudarskog bazena Kolubara oštetili tu tvrtku državne Elektroprivrede Srbije za oko dva milijuna eura prilikom iznajmljivanja mehanizacije.

Kompanija postaje vlasništvo Borivoja Trifunovića, ali Živanović ostaje vodeći čovjek. No, osim Živanovića probleme sa zakonom ima i Trifunović. On je više puta osuđivan za kaznena djela iz područja gospodarstva, ali njegova tvrtka i dalje uspješno posluje u Srbiji, ali i regiji. Inače, zakonom nisu dopuštene javne nabave i sklapanje ugovora države s privatnom tvrtkom čiji vlasnik je osuđivan za gospodarski kriminal.

20

soba i 19 apartmana imat će hotel na Jahorini

Također, ta tvrtka je godinama službeno na crnoj listi državnih institucija zbog brojnih žalbi i duga većeg od 100 milijuna dinara (oko 833.000 eura), ali ih to nije spriječilo da i dalje sklapaju unosne ugovore.

Negativne ocjene imali su i kod Uprave za javne nabave Srbije, kao i kod Ministarstva gospodarstva, Zavoda za izgradnju Novog Sada, Direkcije za izgradnju i uređenje Pančeva i drugih tvrtki i institucija.

Nakon brojnih problema i afera koje su povezivane s tvrtkom iz Lazarevca reagirala je i premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je izjavila da je nepoštivanje ugovora “neprihvatljivo ponašanje” te je obećala kako će Bauwesen pozvati na odgovornost, no ništa se nije dogodilo.

Prije nego što se vlada RS-a upustila u novu investiciju, u javnost, ali i u pravosudne institucije, dospjele su sumnje o namještanje natječaja i nabava.

Upitna isplativost
Obnova hotela Rajska Dolina stajala je 20 milijuna maraka (oko 10 mil. eura), a proračunski novac potrošen je netransparentno. Slično je i s gradnjom vile. Ekonomist Zoran Pavlović upozorava na problematičnost takvog načina rada.

“Trošenje javnog novca podrazumijeva, kada je riječ o većim iznosima, da se napravi studija ekonomske isplativosti, to nažalost vladu RS-a mnogo ne uzbuđuje već se ponašaju kao da je to njihova djedovina i ulažu u nepotrebne projekte”, rekao je Pavlović.

Kao primjer neisplativosti navodi i kupovinu zrakoplova za potrebe vlade RS-a. Također, on ističe da vladina gradnja hotela nije uobičajeni način rada vlada europskih država, niti onih u susjedstvu.

”Vlada donosi odluke potpuno netransparentno, a gradnja hotela je nešto što dosad nisam vidio niti čuo. To je već drugi hotel, žele li se početi sada baviti turizmom poput privatne kompanije”, pita Pavlovića.

On ističe da vladi RS-a nije problem upuštati se u ovakve investicije budući da su ove godine prikupili znatno veći novac od poreza, međutim sama isplativost projekata je upitna.

Komentirajte prvi

New Report

Close