Tvornica pomfrita zaustavila proizvodnju: ‘Cijene su otišle tri puta više nego što je planirano’

Autor: Poslovni dnevnik , 25. siječanj 2022. u 11:57
Foto: Pixabay

Privremeno su raskinuti ugovori s radnicima koji će sada biti na zavodu za zapošljavanje.

Tvornica za preradu krumpira Green Group Bosnia u Srebrenici bit će privremeno zatvorena, odlučio je investitor, a za N1 potvrdila Nada Pavlović, menadžerica prodaje u toj kompaniji.

Kako je objasnila, firma će biti zatvorena zbog rasta cijena sirovina, odnosno krumpira. Privremeno su raskinuti ugovori s radnicima koji će sada biti na zavodu za zapošljavanje.

“Cijene su otišle tri puta više nego što je planirano. Također, poskupjele su sirovine i repromaterijali koje koristimo u proizvodnji poput folija i lož ulja, a tu su i drugi troškovi kao što je struja čija je cijena za vrijeme pandemije porasla za dva do tri puta i jednostavno više nismo bili profitabilni na tržištu. Zbog toga smo prisiljeni na određeno vrijeme zaustaviti proizvodnju.

Tvornica se ne gasi, nastavit će raditi, ali je trenutačno zaustavljen proizvodni pogon. U sljedećem razdoblju, kada se reguliraju cijene i potpišemo nove ugovore za krumpir, ponovno ćemo uspostaviti proizvodnju”, rekla je Pavlović.

Dodala je da turski investitor ne vidi mogućnost novih ulaganja u Srebrenici jer nikada nije dobio pomoć bilo kojeg ministarstva kako bili smanjeni troškovi kompanije i kako bi se pomoglo proizvođače sirovina.

Prema njenim riječima, dio administracije koji je ostao radit će na smanjenju ulaznih troškova, poput sirovina i struje. Ukupan broj zaposlenih je 85 što uključuje i zaposlenike iz drugih gradova BiH.

“Ne zna se hoćemo li nastaviti s proizvodnjom pomfrita ili ćemo se preorijentirati na neku drugu proizvodnju hrane jer imamo kapacitete i za to. Velika je investicija u pitanju i nitko od nje ne želi odustati već samo žele da sve bude isplativo”, istaknula je Nada Pavlović, dodajući da koriste isključivo industrijsku sortu krompira Fontana koji se ne proizvodi u BiH već ga uvoze iz Njemačke, što je postalo previše skupo.

Komentirajte prvi

New Report

Close