Tuzlanska sol traži nove investicije, najveća nada je nalazište Rasovac

Autor: Poslovni dnevnik , 12. veljača 2024. u 22:00
Foto: Shutterstock

Proizvodnja u Rudniku soli će u iduće četiri godine iznositi oko 4,4 milijuna prostornih metara salamure godišnje, što je i maksimalni kapacitet rudnika.

Sol je mineral koji se još od vremena Ilira vezuje za područje današnje Tuzle. No, moderno vrijeme i sve masovnija eksploatacija mogli bi, ako se u narednim desetljećima ne pronađu nova bogata nalazišta, ovaj grad izgubiti takav identitet.

To bi imalo dalekosežne posljedice za kemijsku industriju ovog kantona, ali i šire. U Rudniku soli Tuzla sve nade za sada polažu u još uvijek nedovoljno istraženo nalazište Rasovac.

Rast izvoza
Glavni potrošači soli, koja dolazi iz Rudnika soli Tuzla, su tvornice sode Sisecam Lukavac i Solana Tuzla, te manjim dijelom turističko naselje Panonika. Koliko je osiguranje dovoljnih količina slane vode važno za rad i razvoj ovih kompanija, ali i kemijske industrije TK općenito, najbolje govore podaci o rastu izvoza u prošloj godini.

Pravi trenutak

S prognoziranim vrijednostima ležišta u pogonima Tetima, radni vijek bio bi još 20 do 25 godina. Ako se sad ne krene u istraživačke aktivnosti, moglo bi se zakasniti.

– Dvadeset posto je kada govorimo o soli, još 26 posto je anorganska kemija i toaletni proizvodi, deterdženti su oko 98 posto. To je nešto što nam svakako daje za pravo da kažemo da se u ovome trebamo razvijati i taj dio nastaviti i planski raditi – kaže Nedret Kikanović, predsjednik Privredne komore TK.

No, to neće biti moguće ako Rudnik soli istovremeno ne poveća proizvodnju koja će, temeljem iskazanih potreba kupaca, u iduće četiri godine iznositi oko 4,4 milijuna prostornih metara salamure godišnje, što je i maksimalni kapacitet rudnika. S druge strane, povećanje kapaciteta rudnika značilo bi brže trošenje rezervi kamene soli na jedinom aktivnom ležištu – Tetimi, te hitnije pronalaženje novih ležišta kamene soli.

– S prognoziranim vrijednostima ležišta u pogonima Tetima, radni vijek bio bi još 20 do 25 godina. Ako sada ne krenemo u istraživačke aktivnosti, bojim se da bismo zakasnili i time ugrozili kemijsku industriju, odnosno sve potencijalne kupce i nas kao rudnik – upozorava Nermin Baluković, direktor Rudnika soli Tuzla.

Potencijalno novo nalazište u blizini Tuzle je nalazište Rasovac, gdje su krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća izbušene 3 bušotine na dubini do 1200 metara, od kojih je jedna pokazala postojanje soli.

– Sol je verificirana samo u Rasovcu i tu je čista situacija, ne treba puno lutati, samo investirati – kaže Rijad Bašić, pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva TK.

Nepoznata kvaliteta
A trebalo bi investirati prije svega u 30-ak novih bušotina. – Tek nakon određenih istražnih radnji, koje se temelje samo na istražnim bušotinama, kao najsigurnijim istražnim radnjama, bit će uvedena tzv. konturiranje ležišta, tj. odredit će se njegova prostorna orijentacija: duljina, širina, debljina… Naravno, odredit će se i kvalitativna svojstva – objašnjava prof. dr. Elvir Babajić, šef Odsjeka za geologiju Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta u Tuzli.

Daljnja istraživanja Rasovca mogla bi se nastaviti iduće godine ako Rudnik soli od lokalnih vlasti dobije potrebne dozvole, budući da se potencijalno ležište prostire svega nekoliko kilometara od središta grada.

Komentirajte prvi

New Report

Close