Turski TAV ne odustaje od koncesije za crnogorske aerodrome

Autor: Poslovni dnevnik , 22. lipanj 2020. u 22:00
Crna Gora u ponudama potencijalnih koncesionara očekuje između 150 i 200 milijuna eura za jednokratnu naknadu/SHUTTERSTOCK

TAV radi na brojnim aerodromima, među kojima su zračne luke u Skoplju i Ohridu, sjevernoj Europi i u Zagrebu.

Zanimanje turskog TAV-a za koncesiju za crnogorske aerodrome u Podgorici i Tivtu veliko je unatoč problemima koje je u zračnom prometu izazvala pandemija koronavirusa, i ta kompanija je spremna sudjelovati u nadmetanju, rekao je Naser Alim, predsjednik Poslovnog savjeta Turske i Crne Gore.

“TAV ima veliko znanje o koncesijama, radu s vlastima, o njihovim potrebama i pružanju rješenja u područjima dizajniranja, financiranja, izgradnje, poslovanja i promocije aerodroma”, rekao je Alim za Vikend novine.

On je dodao da TAV-a već radi na zračnim lukama u Skoplju i Ohridu, sjevernoj Europi i Zagrebu. Prema njegovim riječima, TAV je globalni brend u aerodromskim operacijama koji radi sa 15 aerodroma u osam država i uslužuje 89 milijuna putnika godišnje. Zajedno s AdP-om (Aeroports de Paris), s kojim u konzorciju želi preuzeti upravljanje crnogorskim zračnim lukama, rade na 27 aerodroma i uslužuju oko 220 milijuna putnika godišnje.

Crna Gora u ponudama potencijalnih koncesionara aerodroma očekuje između 150 i 200 milijuna eura za jednokratnu naknadu, kao i da će budući zakupac ponuditi 15 ili 20 posto od godišnjeg prihoda kao varijabilnu koncesiju, umjesto 10 posto koliko je vlada zacrtala kao minimum.

Alim je dodao da turski ulagači u posljednje dvije godine pozornost usmjeravaju prema Crnoj Gori, koja može biti važna investicijska destinacija za ulagače i kompanije iz Turske.

Turke zanima i poljoprivreda

“Trenutačni interes usredotočen je na stanogradnju, turizam i maloprodaju. Vjerujem da ćemo sljedećih godina vidjeti ogromna ulaganja u sektore zrakoplovstva, bankarstva, poljoprivrede i infrastrukture”, rekao je Alim.

220

milijuna putnika na 27 aerodroma godišnje uslužuje TAV u suradnji s francuskim AdP-om

On je dodao da je Crna Gora ovisna o uvozu u mnogim područjima, dok je njena prerađivačka industrija gotovo nerazvijena, zbog čega će ulaganje u bilo kojem sektoru industrijskih proizvoda biti veliki dobitak za crnogorsku ekonomiju.

“Osim turizma, poljoprivrede, obnovljivih izvora energije i infrastrukture, vidim značajne mogućnosti ulaganja u lučke operacije i bankarsko-financijski sektor. Želim izdvojiti dva sektora, poljoprivredu i turizam. Ako se ulaganja u tim sektorima pravilno utvrde i podrže infrastrukturnim projektima, vrlo ozbiljna ulaganja doći će u Crnu Goru za najviše dvije godine”, objasnio je Alim.

On kaže da je treći važan sektor hotelska i stambena izgradnja, u kojem su započeti vrlo ozbiljni projekti u Crnoj Gori, kao i da će se učinci vidjeti za godinu ili dvije.

“Turski ulagači čekaju da se ostvare uvjeti vezani za proizvodnju u slobodnoj zoni. Naša glavna briga je privatizacija aerodrome”, rekao je Alim.

Čarter letovi za CG turiste

Kada je riječ o hotelijerstvu i stambenoj izgradnji, infrastrukturi, proizvodnji građevinskog materijala, turizmu, tekstilu za kućne proizvode, proizvodnji bijele tehnike i energetici trebalo bi, kako je dodao, izgraditi platforme na kojima će turski poslovni ljudi uspostaviti investicijsku i trgovačku suradnju s Crnom Gorom.

89

milijuna putnika godišnje prođe kroz 15 aerodroma kojima TAV samostalno upravlja

“Zanimanje turskog poslovnog svijeta za Crnu Goru većinom se temelji na pojedinim kompanijama. Zato je korisno više organizirati sektorske ili opće posjete izaslanstava zbog razvoja odnosa”, smatra Alim.

Kada je riječ o turizmu, on je naveo da su Turci stvorili ozbiljan turistički potencijal, posebno u posljednjih deset godina.

“Kako se razina blagostanja naše zemlje povećava i turski turisti sve više će biti zainteresirani, te će preferirati turistička središta, posebno u sigurnim područjima. Međutim, smještaj i prijevoz moraju ispuniti očekivanja turskih turista. Istovremeno, potrebno je i da turisti iz Crne Gore dolaze u Tursku i to međusobnim čarter letovima, i tom pitanju ćemo posvetiti dodatnu pozornost”, poručio je Alim.

Komentirajte prvi

New Report

Close