Turski radnici napustili Srbiju, najavljuju tužbe zbog neisplaćenih plaća

Autor: Poslovni dnevnik , 24. veljača 2021. u 22:00
Foto: Shutterstock

Prema riječima radnika, na gradilištu se vrijeme gubilo zbog kašnjenja materijala ili nekog drugog problema za kojeg oni nisu bili odgovorni, ali im je oduzeta zarada za sve takve zastoje.

Grupa od 30 građevinskih radnika iz Turske, koji su radili na izgradnji stanova za pripadnike službi sigurnosti (vojske i policije) u Kraljevu, vratila se u svoju državu, a neki od njih najavljuju i tužbe.

“Radili smo kao robovi u vrlo teškim uvjetima, po kiši i snijegu”, kažu turski radnici za Radio Slobodna Europa (RSE). Prema riječima jednog od njih, grupa radnika krajem siječnja prekinula je posao zbog neisplaćenih plaća, teških radnih uvjeta i neadekvatne zaštitne opreme.

Oko 60 radnika iz Turske stiglo je u listopadu u Kraljevo preko tvrtke Plan Media iz Izmira, koja ih je angažirala na temelju ugovora s niškom tvrtkom Global Inženjering, podizvođačem radova na izgradnji stanova u Kraljevu, čiji je investitor država Srbija.

Radnici su u Turskoj potpisali ugovore kojima im je zajamčena mjesečna plaća od 800 do 1200 eura, uz plaćen smještaj i hranu.

Tvrtka se odrekla zarade?

Prema riječima radnika, na gradilištu se vrijeme gubilo zbog kašnjenja materijala ili nekog drugog problema za kojeg oni nisu bili odgovorni, ali su svi takvi zastoji fakturirani na njihovi štetu. Kada su zatražili da im pokažu dnevnike rada i da provjere tko je za što odgovoran odbijeni su.

Igor Šabanović, menadžer građevinske tvrtke Global Inženjering, rekao je da je ta kompanija ispunila sve obveze prema tvrtki Plan Media. “Radnici su bili vrlo spori i radove koje su trebali završiti za mjesec i pol završili su za tri mjeseca. Znatno su porasli troškovi hrane, smještaja i transporta, zbog čega smo se odrekli i vlastite zarade”, rekao je Šabanović.

Turski radnici nisu se obraćali institucijama u Srbiji jer im je rečeno da inspekcije nisu nadležne za radnike iz inozemstva, koji imaju ugovore sa stranim tvrtkama zaključene u stranim zemljama.

Bez državne kontrole

No to nije usamljeni slučaj u Srbiji. Lani je u Kraljevu 40 radnika iz Indije, zaposlenih na izgradnji cesta, prosvjedovalo zahtijevajući da im se isplate zaostale plaće i osigura avionske karte za povratak u Indiju.

Početkom ove godine 50 kineskih radnika zaposlenih na izgradnji jalovišta za novi rudnik bakra Čukaru Peki, sada u sastavu kineske kompanije Zijin, prosvjedovalo je u Boru, tražeći bolje uvjete za rad.

Prema podacima Privredne komore građevinske industrije Srbije, 2020. stranim državljanima izdano je oko 13.000 dozvola za rad. Na građevinskim projektima trenutačno je zaposleno između 2000 i 3000 stranih radnika, najviše iz Turske, Sjeverne Makedonije, Rumunjske i Ukrajine.

Goran Rodić, potpredsednik Privredne komore, rekao je da je država ispustila iz sustava kontrole cijeli sektor građevinarstva u kojem je sada sve dopušteno.

Prema njegovim riječima, u Srbiji se osjeća nedostatak domaće kvalificirane radne snage koja je već otišla na Zapad.

“U takvoj situaciji domaće i strane kompanije dovode u zemlju sve više radnika iz inozemstva s kojima ovdje mogu raditi što hoće”, objasnio je Rodić.

Komentirajte prvi

New Report

Close