Turska kompanija izgradit će dvije tvornice oružja u BiH

Autor: Poslovni dnevnik , 25. siječanj 2021. u 22:00
Projekt u Živinicama vrijedan je 35 milijuna eura, a slično ulaganje očekuje se i u Konjicu/D. Jaramaz/IXSELL

Posao će dobiti oko domaćih 100 radnika iz područja industrijske kemije.

BiH su ovih dana posjetili investitori iz Turske koji imaju namjeru ulagati u sektor namjenske (vojne) industrije u Bosni i Hercegovini.

Već prošlog tjedna održani su sastanci u Živinicama i Konjicu. Turski investitori su sa Samirom Kamenjakovićem, načelnikom Živinica, razgovarali o projektu koji bi se realizirao u poslovnoj zoni tog grada.

Prema riječima načelnika Kamenjakovića, projekt je vrijedan 70 milijuna KM (oko 35 mil. eura), a posao će dobiti oko domaćih 100 radnika iz područja industrijske kemije.

Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, za nedavnog boravka u Turskoj imao je, kako je navedeno, konstruktivan sastanak s predstavnicima kompanije. Novalić kaže da se dogovaraju lokacije za dvije tvornice.

“Jako mi je drago da je kompanija Ateşçi prepoznala Bosnu i Hercegovinu kao zemlju zanimljivu za ulaganje. Mi smo s tom kompanijom održali više sastanaka i ovih dana su održani i tehnički sastanci. Dogovaramo lokacije za dvije tvornice.

Nastojat ćemo pomoći ulagačima da prođu kroz svu proceduru izdavanja dozvola”, istaknuo je Novalić. Prema njegovim riječima, te dvije tvornice na samom početku rada zaposlile bi nešto više od 200 radnika, a s rastom proizvodnje i broj radnika bi se postupno povećavao.

“Sljedećih mjeseci posjetit će nas drugi ulagači, nadam se da ću i tada imati dobrih vijesti kao što su ove s kompanijom Ateşçi”, najavio je Novalić.

Predstavnici kompanije Ateşçi, koja je jedan od vodećih proizvođača strojeva za vojnu industriju u svijetu i predstavnici vlade Federacije BiH posjetili su krajem prošlog tjedna i Općinu Konjic, gdje su se sastali s općinskim načelnikom Osmanom Ćatićem i predstavnicima kompanije Igman Konjic.

Cilj razgovora bio je uspostavljanje suradnje s kompanijama iz tog grada.

Komentirajte prvi

New Report

Close