Turističko naselje Portonovi imat će marinu i heliodrom

Autor: Poslovni.hr , 11. listopad 2021. u 13:23
Foto: Pixabay

Kapacitet marine je 250 vezova, a moći će uploviti jahte dugačke do 70 metara.

Crnogorsko Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma izdalo je kompaniji Azmont Investments iz Azerbajdžana urbanističko-tehničke uvjete za izgradnju marine i heliodroma u turističkom naselju Portonovi u Herceg Novom. U dokumentu na web stranici Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma kaže se da je za marinu građevinska dozvola izdana 2017., a uporabna dozvola 2020. godine.

Podzemni rezervoari

Površina parcele na kojoj će se graditi marina iznosi 15.429 četvornih metara, dok korisna površina akvatorija unutar marine iznosi sedam hektara.

Planirani kapacitet marine je 250 vezova, a u njoj će moći boraviti jahte dugačke do 70 metara.

Kako se navodi, marina mora biti opremljena svim potrebnim tehničkim instalacijama, a zbog usluga brodovima mora biti omogućeno i napajanje vodom, strujom, kao i elektroničke komunikacije. U marini moraju biti osigurane i druge usluge, kao što su skladište goriva i postaja za punjenje plovila gorivom, uzletno-sletna rampa za helikoptere, uredi, jahting klub, ronilački klub, restoran, postaja za pomorski taksi prijevoz, te prostor za carinu i graničnu policiju.

Kada je riječ o gradnji marini, preporuka je da se, zbog konfiguracije morskog dna gradi na stupovima i dodatno zaštiti postavljanjem lukobrana. U sklopu marine može se izgraditi jedan ili više objekata. Nužno je omogućiti pristup do svih dokova i glavnog valobrana zbog servisnog i interventnog prometa, osigurati prolazak obalnog šetališta kroz marinu te osigurati rad trajektne linije za gradski prijevoz. Objekti koji će biti u sklopu uslužnih sadržaja za nautičke turiste – smještaj, trgovine, ugostiteljstvo i lučki servisni sadržaji smješteni su uz planiranu rivu.

Kako se navodi u dokumentu, u sklopu marine moguće je izgraditi i podzemne rezervoare kako bi se osigurala opskrba jahti i čamaca gorivom. U marini, odvojeno od carinskog područja, moguće je i osnivanje područja slobodne zone i slobodnog skladišta koje bi bilo pod carinskim nadzorom, uključujući ulazni i izlazni prostor. U slobodnoj zoni i slobodnom skladištu moguće je obavljati sve industrijske, trgovačke i uslužne poslove, prema zakonom propisanim uvjetima i uz prethodnu suglasnost carinarnice.

Zaštita kulturnih dobara

U urbanističko tehničkim-uvjetima naznačeno je i da je u sklopu marine moguće predvidjeti i prostor za heliodrom za potrebe turističke i poslovne ponude, koji bi koristili turisti i poslovni ljudi kako bi imali izravnu helikoptersku vezu između marine i svog odredišta. “U fazi projektiranja lokacije heliodroma potrebno je dokazati da lokacija predviđena za njegovu gradnju ne može izazvati sukob između signala lučkog svjetla i svjetlosnog označavanja na heliodromu. Također, nužno je dokazati da izgradnjom heliodroma neće biti ugrožena sigurnost plovila niti helikoptera”, objašnjeno je.

U urbanističko-tehničkim uvjetima označene su i preporuke sa smanjenje utjecaja i zaštitu od potresa, drugih elementarnih nepogoda, kao i tehničko-tehnoloških i drugih nesreća, te mjere zaštite nepokretnih kulturnih dobara i njihove zaštićene 
okoline.

Komentirajte prvi

New Report

Close