Turistički uzlet Sarajeva u 2023. godini

Autor: Poslovni dnevnik , 20. prosinac 2023. u 16:00
Foto: Shutterstock

Ovo je rekordna godina kada su u pitanju turisti i nadmašen je rekord iz 2019. godine.

Kanton Sarajevo ove godine bilježi 35 posto više dolazaka i oko 25 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Prema riječima Adise Kušundžije, glasnogovornice Turističke zajednice Kantona Sarajevo (TZ KS), ovo je rekordna godina kada su u pitanju turisti i nadmašena je rekordna iz 2019. godine, javlja Anadolu Agency.

Strani gosti
“Od početka ove godine počeli smo bilježiti porast dolazaka i noćenja. Već tada smo najavili da bi ovo mogla biti rekordna godina, a ispostavilo se da je pred kraj 2023. Bilježimo oko 35 posto više dolazaka i oko 25 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Godišnjica Olimpijskih igara

Ta će manifestacija trajati oko 17 dana, a predviđena su različita događanja, kako u gradu, tako i u planini.

Kada je riječ o statističkim dolascima, dominiraju strani gosti koji čine 60 posto u odnosu na 30 posto domaćih gostiju”, kazao je Kusundžija. Navela je da se i ta statistička slika promijenila u odnosu na razdoblje pandemije koronavirusa, kada su dominirali domaći turisti.

“Najviše gostiju imamo iz Turske, zatim Slovenije, Srbije, Crne Gore, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Kuvajta i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Opet su nam se vratili gosti iz Kine, među ovih deset najboljih. Statistička slika je puno bolja nego prethodnih godina, nadmašili smo rekord 2019. godine, a možemo reći da je ova godina bolja od svih prethodnih”, pojasnio je Kušundžija.

Turisti se ove godine u Kantonu Sarajevo zadržavaju duže nego što je to bio slučaj ranije. “Kada govorimo o zadržavanju turista u Kantonu Sarajevo, možemo reći da je došlo do značajnog poboljšanja, tako da smo od ta dva dana došli do 2,5 ili tri dana zadržavanja. Zapravo, kada govorimo o turistima iz dalekih zemalja kao što su Kuvajt, Ujedinjeni Arapski Emirati, turisti ostaju puno duže, čak i deset, 15 dana.

35

posto više turističkih dolazaka bilježi Kanton Sarajevo ove godine

Nažalost, kada govorim o ovoj statistici, moram naglasiti da ona nije dovoljno dobra, stoga nemamo točne podatke jer mnogi turisti nisu registrirani na našoj aplikaciji. To je ono na čemu ćemo značajno raditi u narednoj godini, a to je aplikacija turista na našu aplikaciju na osnovu koje pratimo dolaske i noćenja”, istaknuo je Kušundžija.

Ove godine u Sarajevu se očekuje veliki broj gostiju za vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika. Glavne sarajevske ulice zasjale su u punom sjaju nakon kićenja uoči božićnih i novogodišnjih praznika. Svjetleći ukrasi i jelke su na nekoliko lokacija, a okićena je i stara gradska jezgra na Baščaršiji.

Sarajevo je tradicionalno prepoznato kao regionalno središte najbolje zabave i javnog dočeka Nove godine s najvećim glazbenim zvijezdama. Uoči 2024. godine ispred Vječne vatre publiku će zabavljati popularni bendovi “Bombaj štampa”, “Zabranjano pušenje” i “Crvena jabuka”, kao i Elvir Laković Laka koji će nastupiti umjesto ranije najavljenih. sastav “Letu Štuke”.

Važna obljetnica
“Mislim da će, kao i do sada, tijekom božićnih i novogodišnjih praznika najviše biti turista iz regije, uglavnom turista iz Hrvatske i Srbije, ali ima i dijaspore iz Njemačke, Švedske i drugih zemalja. Ima i turista iz arapskih zemalja, koji malo više dolaze ljeti, ali ima ih i u ovom periodu. Bilježimo turiste iz između 140 i 160 zemalja”, kazao je Kusundžija.

Turistička zajednica Kantona Sarajevo, kao i prethodnih godina, radi na pripremi sadržaja koji će ugostiti sve one turiste koji budu dolazili u Kanton Sarajevo.

“Tako smo ove zime podržali više od 40 različitih projekata koji će se odvijati u zimskom periodu, do ožujka. Tu su, među ostalim, projekti kojima ćemo obilježiti 40. obljetnicu Olimpijade. Ta će se manifestacija odvijati oko 17 dana i bit će različita događanja, kako u gradu, tako iu planini. Mnogo je sportskih i glazbenih događanja”, rekao je Kušundžija.

Komentirajte prvi

New Report

Close