Tunel Prenj u BiH gradit će se najmanje šest godina

Autor: Poslovni dnevnik , 22. lipanj 2020. u 21:59
Kredit od 600 milijuna eura za izgradnju tunela već su osigurale EBRD i EIB/GetttyImages

Kredit od 600 milijuna eura za izgradnju tunela Prenj već su osigurale Europska banka za obnovu i razvoj i Europska investicijska banka.

Tunel Prenj, najveći i nazahtjevniji objekt na Koridoru 5C trebao bi se početi graditi u drugoj polovici sljedeće godine, a izgradnja tog tunela koji će sa 10,1 km biti jedan od tri najduža u Europi trajat će najmanje šest godina, izjavio je Adem Zolj, izvršni direktor Autocesta FBiH, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Kredit od 600 milijuna eura za izgradnju tunela Prenj već su osigurale Europska banka za obnovu i razvoj i Europska investicijska banka.

“Ovo je generacijski poduhvat, vrlo zahtjevan, ne znamo što će nas sve dočekati u utrobi Prenja, možda će tamo biti jezera, pa ćemo možda morati graditi i neki most, ali sadašnja je procjena da će izgradnja trajati 6 do 7 godina”, rekao je Zolj.

U tom razdoblju, do 2027. odnosno 2028. godine trebala bi biti završena izgradnja cijele autoceste kroz BiH na paneuropskom Koridoru 5C, dugačke 335 kilometara od Bijače na jugu do Svilaja na sjeveru.

U Hercegovini trenutačno se izvode radovi na dionici Zvirovići – Počitelj (10,5 km, te most Počitelj preko Neretve), koja bi trebala biti završena do kraja 2022., te dionici Počitelj – Buna (7,2 km), koja će biti gotova za tri do četiri mjeseca.

Komentirajte prvi

New Report

Close