Trgovcima naplaćeno 8100 eura kazni zbog rada nedjeljom, u jednom gradu najviše prekršitelja

Autor: Poslovni.hr , 12. ožujak 2020. u 11:10
Foto: Shutterstock

Poslodavcima koji prekrše odredbe novog zakona o trgovini 
tržišni inspektori mogu izreći kaznu do 10 tisuća eura.

Crnogorski tržišni inspektori su, zaključno s 1. ožujka, kod devet trgovaca utvrdili kršenje odredbe o neradnoj nedjelji zbog čega su izrekli 8100 eura kazni, koje su naplaćene u cijelosti, rečeno je Dnevnim novinama iz Uprave za inspekcijske poslove.

“U razdoblju od 22. listopada prošle do 1. ožujka ove godine tržišni inspektori su u devet slučajeva utvrdili da trgovci obavljaju promet robe nedjeljom, suprotno članu 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini. Inspektori su u svih devet slučajeva zatvorili prodajne objekte za razdoblje u kojem rad nije dopušten”, objasnili su iz Uprave.

Ukupan iznos novčanih kazni za šest tgovina i nadležne u tim kompanijama iznosi 7200 eura, dok je za tri poduzetnika izrečeno ukupno 900 eura kazni.

Za nepuna četiri mjeseca od početka primjene odredbe o neradnoj nedjelji, najviše kršenja, ukupno četiri, utvrđeno je kod trgovačkih objekata u Budvi. Po jedna trgovina je kažnjena u Danilovgradu, Podgorici, Beranama, Kotoru i Tuzima.

Prva neradna nedjelja za trgovine na malo i veliko bila je 20. listopada prošle godine, od kada su, kako ističu u Upravi za inspekcijske poslove, pod nadzorom trgovine u svim općinama.

U sjedištu Tržišne inspekcije u Podgorici organizovan je rad dežurnog inspektora koji telefonom prima prijave i odgovara na pitanja građana.

Kada je riječ o broju tržišnih inspektora, u Upravi navode da ih ima 52. Poslodavcima koji prekrše odredbu i otvore radnju nedjeljom, inspektori mogu izreći kaznu do 10.000 eura. Ipak, izmjenama i dopunama Zakona u unutrašnjoj trgovini utvrđeni su izuzeci za rad, među kojima su ljekarne, specijalizirane trgovine ili kisoci za prodaju kruha, pekarskih proizvoda i kolača, cvijeća, suvenira, tiska, sredstava za zaštitu bilja ili pogrebne opreme.

Nedjeljom mogu raditi i benzinske crpke te trgovine na malo u njihovom sklopu, tržnice, štandovi, pokretne prodavnice, kao i automati.

Komentirajte prvi

New Report

Close