Trgovci povećali cijene i bez odluke vlade ograničili kupovinu ulja i brašna

Autor: Poslovni dnevnik , 23. ožujak 2022. u 12:07
U e-marketu u banjalučkom naselju Ada prodaja ulja ograničena je na tri litre/Ž. Lukunić/PIXSELL

Trgovine u RS prodaju samo tri do pet litara ulja i 25 kg brašna.

Trgovci u Republici Srpskoj nastavili su s povećanjem cijena osnovnih prehrambenih, ali i ostalih proizvoda, a s druge strane, sve više ih uvodi ograničenja kada je riječ o prodaji ulja i brašna.

Tako u trgovinama Đurić na jednom računu ne može biti više od pet litara ulja i 25 kilograma brašna.

S druge strane, u e-marketu u banjalučkom naselju Ada prodaja ulja je ograničena na tri litra, a brašna na 25 kilograma, prenosi Glas Srpske. U trgovačkom centru Fis u Banjoj Luci kupci mogu nabaviti do pet litara ulja, a zabrane nema za ostale namirnice.

Iz Inspektorata RS kažu da zakonski nije moguće ograničiti količinu kupovine nekog artikla, te da trgovci mogu uvesti ograničenje samo na temelju odluke vlade RS, a ta mjera još nije donesena.

I dok neki ograničavaju prodaju, cijene nastavljaju rasti te je vreća brašna od 25 kilograma dostigla i cijenu od 40 maraka (oko 20,4 eura), što dosad nikad nije bio slučaj.

Riječ je o brašnu proizvođača Klas iz Sarajeva, tip 500, a potrošači kažu da je poskupjelo i brašno proizvođača Mlin Stojanović iz Bijeljine te da vreća od 25 kilograma stoji također 40 maraka.

Nastavljen je i rast cijena kruha, ali i ostalih proizvoda od brašna, kao što su lepinje, koje sada stoje 70 feninga, što je poskupljenje za 20 feninga u odnosu na prošli tjedan.

“Ranije su neki formirali više cijene kruha, a u našim pekarama je skuplji za 15 feninga. Glavni razlog za to je rast cijena brašna”, rekao je Saša Trivić, vlasnik pekare Manja, koji je i na čelu Unije udruženja poslodavaca RS.

Kada je riječ o ograničenju prodaje ulja i brašna, Trivić kaže da je glavni razlog sprečavanje preprodaje tih prehrambenih proizvoda.

I tržišna inspekcija kontrolirala je od 14. do 18. ožujka trgovačke centre i trgovine kako bi utvrdila poštuju li Uredbu o ograničenju marži u prometu robe. Inspektori su obavili 15 kontrola i utvrdili nepravilnosti u 12 slučajeva, zbog kojih je izdano 26 prekršajnih naloga u vrijednosti od 111.700 maraka.

Kava je u pojedinim ugostiteljskim objektima skuplja za pola marke, a Željko Tatić, predsjednik Udruženja ugostitelja RS, naveo je da će oni koji nisu povećali cijene to uraditi sljedećih dana.

“Cijene će biti više od 10 do 15 posto. Sve je poskupjelo pa će i naše usluge”, rekao je Tatić.

Komentirajte prvi

New Report

Close