Trgovački lanac otkupio milijunska potraživanja: Pozvat ćemo bivše radnike i ponuditi im posao

Autor: Poslovni.hr , 08. veljača 2021. u 06:22
Foto: Pixabay

Kompanija Fructa Trade otkupila je 15,8 milijuna eura vrijedna potraživanja prema tvornici cijevi u stečaju i sada je među najvećim vjerovnicima.

Trgovački lanac Fructa Trade iz Dervente otkupio je milijunska potraživanja prema Tvornici cijevi Unis iz istog BiH grada, a plan je da se nakon završetka stečaja u bivšem metalskom divu ponovno pokrene proizvodnja. Potvrdio je to za Glas Srpske Duško Reljić, vlasnik trgovačkog lanca Fructa Trade, koji je objasnio da su otkupili 31 milijun maraka (oko 15,8 mil. eura) priznatih potraživanja kompanije Heta.

“Sada smo jedan od najvećih vjerovnika Unisa. Kada stečajni postupak završi i kada uđemo u kompaniju vidjet ćemo u kakvom je stanju oprema i napraviti temeljitu analizu da bi utvrdili hoćemo li nastaviti djelatnost kojom se ta kompanija ranije bavila ili ćemo pokrenuti neku drugu proizvodnju”, rekao je Reljić.

Prema njegovim riječima, u vrijeme privatizacije Fructa Trade ništa nije kupio. “Sve smo radili svojim sredstvima, na dobrobit društva i sredine u kojoj poslujemo. I kada uđemo u Unis i počnemo proizvodnju, svakako ćemo pozvati bivše radnike i ponuditi im posao, ako se u toj kompaniji nastavi proizvodnja cijevi”, objasnio je Reljić.

Najavljuju nova radna mjesta

Dodao je da je sve, kada je riječ o stečaju, u rukama stečajnog upravitelja i sudaca, te da će se svi oni kojima Unis duguje naplatiti kako je propisano zakonom te da Fructa Trade, koji je samo kupio potraživanja, nema ništa s tim. Reljić je dodao da pregovara i s drugim velikim vjerovnicima Unisa.

“Sve radimo u interesu Dervente i naših građana, a ovo će značiti nova radna mjesta za našu općinu bez obzira na to čime će se tvrtka u budućnosti baviti”, poručio je Reljić.

Lazo Đurđević, stečajni upravitelj Unisa, rekao je da nastoje riješiti imovinsko-pravne odnose u tvrtki te da na proljeće očekuju sjednicu Skupštine vjerovnika.

“Korona nas je omela i usporila stečaj. Ima dosta vjerovnika i ne možemo zakazati sjednicu Skupštine zbog epidemioloških mjera. Dobro je da smo dobili svih jedanaest presuda, a očekujem da ćemo dobiti i preostale”, dodao je Đurđević.

Stečaj u Unisu otvoren je 17. prosinca 2019. godine. Problemi u toj kompaniji traju godinama, a najveće potraživanje ima Izvozno-kreditna agencija BiH, koja je prijavila dug od gotovo 195 milijuna KM (oko 99,7 mil. eura).

Neuspješno restrukturiranje

U aferi koju su proizveli tvornica cijevi i Izvozno-kreditna agencija BiH otkriveno je da je ta agencija, koja je trebala pomagati izvoznike, dala Unisu jamstva na kredite od oko 170 milijuna KM bez pokrića.

Policija je podnijela izvješće tužiteljstvu zbog sumnje da je Unis oštetio proračun i fondove RS za više od šest milijuna maraka (oko tri milijuna eura). Kompanija se sumnjiči da je dvije godine izbjegavala poslovanje preko računa koje je blokirala Porezna uprava RS, te je poslovala gotovinom, preko blagajne. Istovremeno, istragu o Unisu otvorilo je i Tužiteljstvo BiH kojem je Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u ožujku 2020. godine podnijela izvješće o sumnjama da je tvornica cijevi iz Dervente počinila više kaznenih djela povezanih s poreznom utajom, piše Capitat.ba.

Kroz plan financijskog i operativnog restrukturiranja tvornice cijevi, koji je usvojen 2017. godine, dugovi su trebali biti izmireni u sljedećih deset godina, ali taj plan Uprava kompanije od početka nije poštivala pa je ubrzo propao.

Pokretna imovina Unisa, vrijedna 730.667 maraka, ponuđena je na prodaju s ciljem osiguranja novca za vođenje stečajnog postupka. Prodavala su se, između ostalog, vozila i pogonska oprema kompanije.

Komentirajte prvi

New Report

Close