Traže zatvaranje gradilišta u Budvi jer se radi bez zaštite

Autor: Poslovni dnevnik , 02. travanj 2020. u 22:00
U javnost su puštene snimke s gradilišta u Miločeru na kojima se jasno vidi kršenje mjera propisanih za vrijeme epidemije/SHUTTERSTOCK

Gradonačelnik Marko Carević, inače vlasnik građevinske tvrtke, poručio je da neće sam zatvoriti desetke gradilišta, već će čekati preporuku vlade.

Marko Carević, gradonačelnik Budve, poručio je da crnogorska “prijestolnica turizma” neće samostalno donositi odluke o zatvaranju gradilišta, već će čekati da takvu preporuku dobije od vlade. Za pozive koje su proteklih dana stizali s različitih mjesta, da se gradilišta hitno zatvore jer su prijetnja po zdravlje ljudi, prvi čovjek Budve smatra da su motivirani time što se i njegova kompanija bavi građevinarstvom.

Grade stanove za tržište

To je nazvao prikupljanjem jeftinih političkih poena, a sve pozvao da svoju energiju troše kao volonteri u Crvenom križu, pišu Vijesti. Prvi su na problem da se na gradilištima ne pridržavaju zaštitnih mjera koje je donijela vlada ukazali u budvanskom odboru stranke Demokrata, potom su slijedile incijative mjesnih zajednica Bijeli do i Sveti Stefan za hitno zatvaranje gradilišta, a prije tri dana lokalni odbor građanske inicijative URA javnosti je dostavio snimke s gradilišta u Miločeru na kojima se jasno vidi kršenje mjera propisanih za vrijeme trajanje epidemije koronavirusa.

Demokrate iz Budve zatražile su da nadležni još jednom razmotre koliki rizik po javno zdravlje predstavljaju aktivna gradilišta u trenutku kad je ostalo gospodarstvo zaustavljeno.

90

godina trajat će zakup zemljišta za izgradnju 66 apartmana u Miločerskom parku

Mjesne zajednice Bijeli do i Sveti Stefan zatražile su od gradonačelnika Carevića, te Općinskog tima za zaštitu i spašavanje, da donesu naredbu i zatvore desetke gradilišta na području budvanske općine gdje radi više od tisuću radnika, zbog prijetnje po zdravlje ljudi i širenja epidemije koronavirusa.

Naveli su da radnici koji rade na gradilištima na području njihovih mjesnih zajednica ne nose maske, ne drže propisani razmak, ne poštuju mjere i tako predstavljaju rizik po zdravlje mještana. Iz budvanske URE su kao primjer kršenja mjera objavili snimke na kojima domaća kompanija Bemax za potrebe investitora Adriatic Properties i HTP Miločer d.o.o. Budva užurbano radi na izgradnji stanova za tržište u Miločerskom parku, gdje je nekad bio hotel Kraljičina plaža.

Državna kompanija HTP Miločer Adriatic Propertiesu, u vlasništvu Petrosa Stathisa, dala je u zakup na 40 godina sada već porušeni hotel Kraljičinu plažu, kao i na 90 godina zemljište za izgradnju 66 apartmana za tržište.

“Radnici na gradilištu ne poštuju socijalnu distancu, nisu opremljeni adekvatnom zaštitnom opremom, maskama i rukavicama, a gradilištem kruži velik broj radnika. Time je prekršeno više mjera koje je donijela vlada “, objasnili su iz URE.

Provest će odluku vlade

Carević, međutim, odgovara da bi prepustio vladi Crne Gore da odlučuje o tome kakve će i koje korake poduzeti.

“Razgovarao sam s gradonačelnikom Herceg Novog, i kod je njih situacija potpuno jednaka kao i kod nas. Normalno je da se radi, ali ako se dogodi da radovi na tim gradilištima ugroze zdravlje građana tu nećemo imati dvojbi, ali do tada, ipak, preporuke vlade ne idu u tom pravcu. Mora se od nečega živjeti, vidjet ćemo, nitko neće biti izdvojen iz tih odluka.

Radi se vrlo racionalno i da se nanese što manje štete svima, pa i proračunu. Svi trčimo za proračun, ako se ne puni, a stalno se prazni, jednoga dana ne bi trajao tako dugo ako bi se sve zaustavilo“, rekao je Carević gostujući na TV Budva. On je dodao da se kršenja propisanih mjera događaju posvuda, ne samo na gradilištima.

“Vidite i da naši sugrađani ne poštuju sve mjere u potpunosti pa ih nitko ne uhićuje, gledamo kroz prste. Ako ste prošli šetalištem vidjeli ste priličan broj ljudi, nitko to nije problematizirao, ali jeste građevine. Je li to zbog toga što se i ja bavim građevinarstvom? Mislim da je najviše zbog toga. Ali žao mi je što se prikupljaju jeftini politički poeni.

Ne bih se na to obazirao, jasno je da svi moramo znati i trebamo poštovati sve ove mjere koje su poduzete“, rekao je Carević. On je istaknuo da racionalno gleda na to pitanje.

Komentirajte prvi

New Report

Close