Travanjski izbori u Srbiji presudili Rio Tintu i velikom rudniku litija

Autor: Poslovni dnevnik , 23. siječanj 2022. u 22:00
Britansko-australska kompanija nadala da će joj projekt u Srbiji pomoći da postane najveći europski dobavljač litija/Shutterstock

Pod pritiskom masovnih prosvjeda vlada je ukinula sve dozvole britansko-australskoj kompaniji.

Dionice britansko-australske rudarske kompanije Rio Tinto pale su u petak nakon odluke vlade Srbije da zbog zabrinutosti građana za okoliš ukine dozvole i odluke koje se odnose na istraživanje i otvaranje rudnika litija u Srbiji.

Dionice Rio Tinta doživjele su pad od 4,1 posto. To je najgori dnevni pad dionica te kompanije od kolovoza 2021., objavio je Reuters.

Odluka Srbije, prema ocjeni agencije, dolazi u vrijeme kada se približavaju predsjednički, parlamentarni i izbori u Beogradu, koji će se održati 3. travnja i u trenutku pogoršanih odnosa između Beograda i Canberre nakon deportacije tenisača Novaka Ðokovića iz Australije zbog korona propisa.

Zahtjevi su ispunjeni
Vlade Srbije je u četvrtka ukinula uredbu o prostornom planu područja posebne namjene za preradu minerala jadarit, iz kojeg se dobiva litij, kao i sve dozvole i uredbe povezane s kompanijom Rio Tinto, izjavila je premijerka Ana Brnabić.

“Ukinuta je uredba vlade o prostornom planu područja posebne namjene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit od 13. veljače 2020. godine i više ne postoji. Time su poništeni svi upravni akti vezani uz Rio Tinto, sve dozvole, rješenja. Ugovore nismo imali”, objasnila je Brnabić. Premijerka je pozvala ekološke organizacije koje su organizirale nekoliko prosvjeda protiv eksploatacije litija da preuzmu dokumente i analiziraju ih.

Prema njenim riječima, na sjednici vlade ukinuta je odluka Radne grupe za implementaciju projekta Jadar. “Ispunili smo sve zahtjeve ekoloških prosvjeda i stavili točku na Rio Tinto u Srbiji. Ovim je sve završeno, gotovo je i svi zahtjevi su ispunjeni”, dodala je premijerka.

Krajem prošle godine tisuće građana blokiralo je ceste u Srbiji prosvjedujući na taj način protiv podrške vlade tom projektu, zahtijevajući da Rio Tinto napusti zemlju i osporavani projekt eksploatacije litija.

4,1

posto pale su u petak dionice Rio Tinta na australskoj burzi

Brnabić je podsjetila je da je Rio Sava Exploration, tvrtka kćer kompanije Rio Tinta, u Srbiji od 2004. godine kada je dobila prvo rješenje kojim joj se dopušta istraživanje litija.

“Krenuli su u istraživanje, 2006. godine je izmijenjen Zakon o rudarstvu kojim je uvedeno načelo kontinuiteta, prema kojem onaj tko istražuje ima pravo na eksploataciju, a 2012. godine dobili su rješenje o radu na velikim bušotinama i evo nas danas”, istaknula je premijerka Srbije. Dodala je da Rio Tinto nije davao dovoljno informacija.

Prema pisanju Reutersa, odluka vlade je velika prepreka za britansko-australsku kompaniju koja se nadala da će joj taj projekt pomoći da postane jedan od deset najvećih svjetskih proizvođača i najveći europski dobavljač litija, ključnog metala za proizvodnju baterija za električna vozila.

Rudnik u Srbiji bio je jedini litijski projekt Rio Tinta, a kompanija je prije mjesec dana najavila kupovinu još jedne lokacije s tim metalom za 825 milijuna dolara, u nastojanju da ojača svoj posao s baterijama.

Rio Tinto je objavio da je izuzetno zabrinut zbog odluke Srbije i da razmatra pravni osnov za donošenje odluke vlade, a australska vlada je izrazila žaljenje zbog oduzimanja dozvole toj kompaniji. U punom kapacitetu, rudnik Jadar je, prema planovima, trebao proizvoditi godišnje 58.000 tona prerađenog litijevog karbonata za baterije, čime bi postao najveći europski rudnik litija po obujmu proizvodnje, objašnjava Reuters.

Neće platiti odštetu
Stručnjaci kažu da se procjenjivalo kako će svjetski manjak litija trajati najmanje tri godine, a s otkazivanjem projekta Jadar deficit će potrajati vjerojatno i duže. Snažna globalna potražnja za ovim metalom, koja daleko nadmašuje ponudu, pogurala je cijene litija na rekordnu razinu u posljednjih nekoliko godina.

U svemu tome, postavilo se i pitanje odštete koju će Srbija morati platiti Rio Tintu za otkazivanje projekta. No u prosincu prošle godine Zorana Mihajlović, ministrica rudarstva i energetike, rekla je da ne postoji obvezujući dokument prema kojem Srbija mora platiti odštetu kompaniji, ako ne dobije dozvolu za otvaranje rudnika litija.

Odgovarajući na pitanje N1, Mihajlović je objasnila da Rio Tinto ima istraživačka prava 17 godina, tijekom kojih su pronašli jadarit, tj. litij i ustanovili da postoje zalihe.

“U skladu sa zakonom imaju pravo tražiti eksploatacijska prava, ali samo ako ispune uvjete, a to su studije i procjene uticaja na okoliš”, rekla je tada ministrica rudarstva i energetike.

Komentirajte prvi

New Report

Close