Trasa Koridora VC nije zadovoljila standarde EBRD-a

Autor: Poslovni dnevnik , 20. veljača 2024. u 13:54
Foto: Shutterstock

Mještani su se žalili na strah od zagađenja okoliša ako trasa prolazi kroz njihova imanja.

Na trasi koridora VC Mostar jug ​​- Počitelj nisu zadovoljeni standardi Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Europske unije, navodi se u izvješću međunarodne organizacije Bankwatch koja se bavi zaštitom okoliša.

Ova izjava dolazi nakon listopada 2020. Stanovnici ovog dijela Bosne i Hercegovine su 2008. godine uputili žalbu Nezavisnom mehanizmu za ocjenu projekata EBRD-u i Europskoj investicijskoj banci, koji su i glavni kreditori izgradnje autoceste u BiH.

Mještani su se žalili na strah od zagađenja okoliša ako trasa prolazi kroz njihova imanja. EBRD je priopćio da Vlada Federacije BiH, uz potporu EU i europskih banaka, mora osigurati “učinkovit pravni lijek” u ovom slučaju.

Iz ove banke za Radio Slobodna Europa (RSE) kazali su da su upoznati s pritužbama stanovnika triju naselja, a koje se odnose na izgradnju dionice Mostar jug ​​– tunel Kvanj, dionice koridora Vc.

– Javna rasprava o procjeni okolišnog i društvenog utjecaja projekta održana je u rujnu 2020. godine u Mostaru u organizaciji Ministarstva okoliša i turizma Federacije BiH, u sklopu postupka državne suglasnosti, naveli su u pismeni odgovor EBRD-a 2020.

Istovremeno, iz Autocesta FBiH su naveli kako su na odluku o trasi Mostar jug ​​čekali osam godina. Zbog izgradnje autoceste, južno od Mostara, u ljeto 2020. godine lokalna i akademska zajednica pisale su i tadašnjem premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću, smatrajući da “nije opravdano da autocesta u taj prostor, umjesto brda, ide preko plodnih polja i preko rijeka.

Inače, autoput koji će prolaziti kroz imanja planiran je i kroz vojnu imovinu BiH. U veljači 2020. Ministarstvo obrane BiH, koja je nadležna za vojnu imovinu, tužila je Federalnu upravu za geodetske i imovinsko pravne poslove zbog vojnog zemljišta na području Zračne luke Mostar, koje je prije rata u BiH također služilo u vojne svrhe.

Vojna zračna luka Ortiješ okvalificirana je kao perspektivna vojna imovina. Pitanje knjiženja vojne imovine na BiH ni danas nije u potpunosti riješeno. 

Komentirajte prvi

New Report

Close