Tona peleta u Republici Srpskoj skuplja čak 10 eura

Autor: Poslovni dnevnik , 20. travanj 2022. u 08:00
Potražanja za peletom je velika, a njihov nedostatak posljedica je zime koja je bila hladnija u odnosu na prethodnu/I. Galović/PIXSELL

Iz kompanije Drvoprodex iz Banja Luke, potvrdili su da je došlo do poskupljenja peleta.

Povećana potražnja za peletom u Republici Srpskoj, te zima koje je bila malo duža u odnosu na prethodnu i nedostatak sirovina za preradu podigli su cijenu tog energenta za 20 KM (oko 10 eura) po toni.

Kako je za Nezavisne novine rekao Milan S. iz Banja Luke, preko vikenda tona peleta poskupjela je i sada će morati potrošiti više novca nego što je planirao.

“U petak sam zvao i raspitivao se kolika je cijena peleta i tada ga nisam kupio. I pokajao sam se. Jučer sam nazvao kako bih to uradio. Međutim, dočekalo me neugodno iznenađenje”, objasnio je Milan.

On je dodao da cijena peleta raste iz dana u dan, te da će ako se tako nastavi razmisliti o prelasku na neki drugi način grijanja.

Iz kompanije Drvoprodex iz Banja Luke, potvrdili su da je došlo do poskupljenja peleta. Umjesto dosadašnjih 430 KM (oko 220 eura), građani će od vikenda pelete plaćati 450 KM (oko 230 eura) po toni.

“Potražanja za peletom je velika, a rokovi isporuke su mjesec dana. Nedostatak peleta je posljedica zime, koja je bila hladnija u odnosu na prethodnu. Nitko nema pelete u skladištu”, ističu iz te kompanije. Iz banjalučke tvrtke Medeks prom kažu da trenutačno peleta imaju za isporuku, ali da se vrlo brzo prodaju.

“Imamo veliku potražanju, prošle godine smo u ovo vrijeme imali 500 tona zalihe, međutim ove godine nemamo toliko”, rekli su iz Medeksa prom. Prema njihovim riječima, cijena tone pelete je 440 KM.

Iz Drvne industrije Karać, iz Aleksandrovca, potražanja za peletom je velika, a paleta od 990 kilograma stoji 430 KM.

A kompanija Fagus trenutačno ne prima narudžbe za pelete do kraja mjeseca, a nove će primati tek od svibnja, te će tek tada imati nove cijene.

Komentirajte prvi

New Report

Close