Tko uzgaja GMO soju ostat će dvije godine bez državnih poticaja

Autor: Poslovni dnevnik , 09. ožujak 2021. u 22:00
Najviše genetski modificirane soje uzgaja se u Semberiji te na području Lijevče polja i Srpca/Shutterstock

GMO je zabranjen u RS, a to područje je regulirano Zakonom o genetski modificiranim organizmima i podzakonskim aktima.

Svi poljoprivrednici u Republici Srpskoj koji će ove godine pokušati posijati genetski modificiranu soju na svojim njivama bit će isključeni iz sustava poticaja na dvije godine.

Rekli su to u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS i podsjetili da u EU niti jedna sorta GMO soje nije dobila odobrenje za uzgoj.

Imaju sigurnog kupca

Saša Lalić, načelnik Odjela za biljnu proizvodnju u tom ministarstvu, rekao je da je s te strane u potpunosti jasan stav ministarstva o novčanoj potpori samo onoj proizvodnji koja zakonski nije zabranjena.

Zato je, kako je istaknuo, novim Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja novčanih poticaja za razvoj poljoprivrede i sela za 2021. godinu jasno propisano pravo na poticaje za proizvodnju bez GMO soje, uljane repice i suncokreta.

131

pregled zemljišta s usjevima soje obavili su lani inspektori u RS

“Jasno je nastojanje ministarstva u proizvodnji i povećanju površina genetski nemodificirane soje. Ovo je i prilika proizvođačima, posebno zato što imaju sigurnog kupca i osiguran plasman svojih proizvoda”, dodao je Lalić.

U Republici Srpskoj područje GMO-a regulirano je Zakonom o genetski modificiranim organizmima i podzakonskim aktima donesenim na temelju tog zakona.

“Na području RS nije dopuštena upotreba GMO-a i proizvoda od GMO-a. To znači zabranu uvođenja tih organizama i proizvoda u okoliš, njihovo stavljanje u promet, rukovanje, prijevoz, pakiranje i tranzit preko entitetskog područja, kao i zabranu prerade”, objasnio je Lalić.

U Ministarstvu poljoprivrede ističu da su poljoprivredni i fitosanitarni inspektori u sklopu redovitih aktivnosti lani obavili 117 pregleda parcela s usjevima merkantilne soje s ciljem identificiranja prisutnosti genetski modificirane soje.

Testovi su bili pozitivni

U pet slučajeva brzi testovi su bili pozitivni i utvrđena je visoka razina sumnje da je riječ o genetski modificiranom usjevu soje i to na jednoj parceli u Semberiji i četiri parcele na području Lijevče polja. Rezultati laboratorijskih analiza kod svih pet uzoraka potvrdili su genetsku modifikaciju.

Inspektori su potom naložili uništavanje spornih usjeva soje na pet parcela ukupne površine 6,1 hektara i izdali prekršajne naloge vrijedne 1200 KM (oko 600 eura).

U izvanrednim prošlogodišnjim kontrolama, koje su obuhvatile četiri proizvođača soje na području Srpca, inspektori su uzeli 14 uzoraka sa 14 parcela. U šest slučajeva potvrđena je genetska modifikacija, zbog čega su inspektori naložili uništavanje usjeva na ukupnoj površini od 5,3 hektara i izdali prekršajne naloge vrijedne 900 KM (oko 450 eura).

Agencija za sigurnost hrane BiH dosad je izdala ukupno 45 rješenja kojima je registrirana jedna sorte soje, od ukupno 23 u Europskoj uniji, koja je namijenjena isključivo za prehranu životinja.

Proizvođači stočne hrane mogu uvesti sojinu sačmu te je npr. peradarima omogućeno da je koriste i proizvode pod istim uvjetima kao i susjednim zemljama i Europskoj uniji.

Komentirajte prvi

New Report

Close