Tijekom ljeta moguća nestašica naftnih derivata u regiji

Autor: Poslovni dnevnik , 17. lipanj 2022. u 07:11
Petrol tvrdi da će realizirati potpisane dugoročne ugovore, ali može doći do kašnjenja u isporukama i rasta otkupnih cijena/L. Stanzl/PIXSELL

Zbog situacije u Ukrajini, a time i pogoršane sigurnosne situacije već smo vidjeli kašnjenja u lancima opskrbe.

Tijekom ljeta moguće su nestašice naftnih derivata u zemljama regije zbog znatno otežane opskrbe izazvane blokadom uvoza ruske nafte u Europskoj uniji.

Kako su rekli iz slovenskog Petrola za portal Raport, kompanija je za 2022. godinu osigurala dugoročne ugovore o kupovini naftnih derivata u mjeri koja odražava trenutačnu dinamiku rasta mobilnosti na razinama prije pandemije, kako je utvrđeno u poslovnom planu za ovu godinu.

“Bez obzira na embargo na rusku naftu, grupa Petrol će realizirati potpisane dugoročne ugovore, ali može doći do kašnjenja u isporukama i rasta otkupnih cijena.

Zbog situacije u Ukrajini, a time i pogoršane sigurnosne situacije već smo vidjeli kašnjenja u lancima opskrbe. Međutim, možemo potvrditi da je grupa Petrol potvrdila planirane isporuke naftnih derivata za lipanj za opskrbu tržišta na kojima posluje (Slovenija, Hrvatska, BiH i Srbija)”, naveli su za Raport.

Cijelo tržište naftnih derivata suočava se s problemima opskrbe, s većom potražnjom od ponude, s mogućnošću nestašice goriva, posebno ljeti, i rasta cijena na duži rok, upozoravaju iz međunarodnih stručnih organizacija.

Izazov su i rafinerije koje će imati ograničen kapacitet dok se tehnološki ne prilagode sirovinama iz izvora koji nisu ruski. Dodatan problem u susjedstvu je kvar austrijske rafinerije Schwechat, gdje je privremeno obustavljen rad, a gorivo se koristi iz robnih rezervi.

Samo u razdoblju od 23. svibnja do 10. lipnja, nakon usvajanja embarga na rusku naftu, otkupna cijena benzina na svjetskim burzama porasla je za 16 posto, a dizel goriva za 25 posto.

“Zbog svega navedenog nije moguće predvidjeti daljnji razvoj kretanja nabavnih i maloprodajnih cijena goriva”, zaključili su u Petrolu.

Komentirajte prvi

New Report

Close