Telekom Srpske ostvario najveću dobit

Autor: Poslovni dnevnik , 17. kolovoz 2022. u 22:00
BH Telecom drugi je među BiH telekomunikacijskim kompanijama po neto dobiti, ali je imao najveće prihode/I. Galović/PIXSELL

Telekom Srpske je lider s neto dobiti od 74,2 milijuna KM (oko 38 mil. eura), a slijedi ga BH Telecom sa 64,8 milijuna KM (oko 33 mil. eura).

U Bosni i Hercegovini 100 kompanija registrirano je za područje telekomunikacija, a osam ih je prošle godine imalo dobit veću od milijun maraka. Prednjače Telekom Srpske i BH Telecom, koji su lani zabilježili između 50 i 100 milijuna KM neto dobiti, pokazuju financijski izvještaji kompanija.

Telekom Srpske je lider s neto dobiti od 74,2 milijuna KM (oko 38 mil. eura), a slijedi ga BH Telecom sa 64,8 milijuna KM (oko 33 mil. eura), javlja Capital.ba.

Prema prihodima prvi je BH Telecom (471,6 mil. KM), a drugi Telekom Srpske, koji je lani prihodovao 446,9 mil. KM.

Treći po prihodima je HT Mostar (195,8 mil. KM), ali je imao dobit od samo 213.018 KM. Na trećem mjestu je Telemach BH, koji je uz prihode od 137,2 mil. KM uspio ostvariti dobit od 9,4 mil. KM.

Dobit Telekoma Srpske je i veća jer ta kompanija ima i tvrtke kćeri koje se bave istom djelatnošću – Blicnet Banja Luka, Elta-kabel Doboj, Telrad Bijeljina i Logosoft Sarajevo. Te tvrtke zaradile su lani oko 730.000 KM.

BH Telecom ima udio u tvrtki ESP BH Sarajevo, koja se bavi ostalim informacijskim uslužnim djelatnostima, a koja je prošlu godinu završila u minusu od 1,9 mil. KM.

Telemach BH ima vlasnički udio u kompanijama BHB Cable Lukavac, KATV HS Sarajevo, M&H Company Sarajevo, HKB net Sarajevo i Global Internet Novi Travnik. Za dvije nema podataka o poslovanju, jedna je u gubitku, a dvije su među kompanijama koje u BiH biježe dobit iznad milijun KM, a to su HKB Net (3,3 mil.) i KATV HS (1,7 mil.).

Neto dobit iznad milijun KM lani bilježe i Nokia Solutions And Networks (3 mil. KM), ELNET (1,7 mil. KM), Miss.net (1,2 mil. KM) i TX TV (1 mil. KM).

Komentirajte prvi

New Report

Close