Svjetska banka: Bez reformi nema ozbiljnijeg ekonomskog napretka BiH

Autor: Poslovni dnevnik , 22. travanj 2024. u 19:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Reforme su svakako potrebne, ali vrlo upitne u okolnostima izborne godine i stalnih problema u funkcioniranju državnog proračuna, smatraju analitičari.

Ekonomija Bosne i Hercegovine će i ove godine rasti, ali ozbiljan napredak nije moguć bez dubokih reformi. Navedeno je u najnovijem izvješću Svjetske banke u kojem piše da Bosna i Hercegovina, kao i druge zemlje Zapadnog Balkana, bilježi ekonomski rast, ali dugoročno jačanje nije moguće bez dubokih reformi.

“To uključuje povećanje ulaganja u zelenu ekonomiju u gradovima, što će im omogućiti učinkovitiji doprinos ukupnom gospodarskom razvoju”, navodi se u novom izdanju Redovitog ekonomskog izvješća za Zapadni Balkan.

Rast izvoza i potrošnje
U izvješću analitičara ove institucije piše da će realni rast BDP-a u BiH u ovoj godini biti 2,6 posto, au narednoj godini 3,3 posto.

“Ovaj rast poduprli su veći izvoz potpomognut jačom inozemnom potražnjom i rast osobne potrošnje podržan jačim realnim dohocima dok se inflacija dodatno usporava na niske jednoznamenkaste brojke”, navodi se u izvješću.

Ubrzanje rasta od 2026.

Predviđa se da će se do 2026. godine rast ubrzati na četiri posto, a bit će potaknut izvozom i privatnom potrošnjom.

Kako su naveli, predviđa se da će se do 2026. godine rast ubrzati na četiri posto, a bit će potaknut izvozom i privatnom potrošnjom koja proizlazi iz poboljšanih gospodarskih uvjeta u EU i zaoštravanja tržišta rada u BiH.

“Unatoč porastu izvoza robe i usluga, od 2024. do 2026. očekuje se da će se CAB pogoršati na više od pet posto BDP-a zbog većeg uvoza robe široke potrošnje u skladu sa snažnim rastom osobne potrošnje”, stoji u izvješću.

Ekonomist Igor Gavran za “Nezavisne novine” kaže da je ova vijest samo pozitivna u smislu da ne predviđa pad i recesiju.

“Predviđa se da će rast biti zaista minimalan i apsolutno nedovoljan za BiH. Iako pozitivan, on znači malo više od stagnacije. Reforme su svakako potrebne, ali vrlo upitne u okolnostima izborne godine i stalnih problema u funkcioniranju državnog proračuna. Možda u onim područjima gdje je EU obećala novac u okviru programa rasta za Zapadni Balkan”, objašnjava Gavran.

Dodaje da se rast izvoza očekuje zbog očekivanog rasta naših izvoznih tržišta, ali nažalost ne i zbog otvaranja novih tržišta. “Na taj način nastavljamo biti izloženi rizicima gospodarstva EU”, istaknuo je Gavran.

Malo optimizma
Ekonomski analitičar Admir Čavalić istaknuo je da je ovo izvješće optimistično, posebno u odnosu na rast gospodarstva.

“Puno je realnije da se krećemo u tom okviru od dva do tri posto, što je uobičajeno za Bosnu i Hercegovinu. Kada su u pitanju neke strukturne, dubinske reforme, činjenica je da nemamo niti jedan reformski program, niti imamo jedan reformski program, niti je to potrebno”, kazao je, “ne samo u realizaciji, nego ga nemamo ni u najavi, zato sam pesimističan po pitanju navedenog”, rekao je Čavalić. Prema njegovim riječima, slaže se s autorima da bi reforme omogućile veći gospodarski rast.

“Ipak, za sada nemamo takvih naznaka da se išta radi u tom smjeru, osim dobrih privatnih inicijativa i strateških dokumenata, ali nemamo ništa konkretno. Pesimist sam, ali ne toliki da očekujem gospodarski pad ili tako nešto. Treba uzeti u obzir i događanja u Europskoj uniji, a to će biti zanimljivo pratiti iz naše perspektive”, rekao je Čavalić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close