Sve više stranih lovaca dolazi u Republiku Srpsku

Autor: Poslovni dnevnik , 22. kolovoz 2022. u 22:00
U posljednje četiri godine u lovni turizam u RS uloženo je više od milijuna eura/HRVOJE JELAVIĆ/PIXSELL

Stalnim ulaganjem u lovišta poboljašavaju se uvjeti za sve lovce.

Da je lovni turizim sve popularniji potvrđuje i to da sve veći broj stranih lovaca lovi u Republici Srpskoj. Savo Minić, predsjednik Lovačkog saveza Republike Srpske, za Nezavisne novine rekao je da RS ima velike kapacitete koji nudi stranim lovcima, od infrastrukture do ponude lovišta.

“U sljedeća dva mjeseca očekujemo da kroz naša lovišta prođe više od 300 stranih lovaca”, najavljuje Minić. Najviše stranih lovaca dolazi iz Srbije, Hrvatske, Mađarske, Njemačke, Austrije i Slovenije.

“Dosad su turisti u našim lovištima odstrijelili stotinine prepelica i 11 medvjeda”, objasnio je Minić. Strani lovci najviše love u Ribniku, Šipovu i jednom dijelu Manjače, dok su u Hercegovini vrlo popularna lovišta u Foči i Višegradu.

“Lov na vuka i medvjeda je vrlo aktualan u lovištima Ribnika, dok se divokoze lovi u Hercegovini, a srndaće u svima dijelovima RS”, rekao je Minić. On je dodao da je velik broj inozemnih lovaca zainteresiran za lov u RS, ali problem je nerealizacija CITES konvencije.

Zbog toga strani lovci ne mogu iznijeti trofej koji ulove u BiH, a prema Minićevim riječima uskoro se očekuje završetak formalno-pravnog dijela i priznavanje te konvencije koja će mnogo značiti lovcima.

“Republika Srpska je spremna u potpunosti na primjenu CITES konvencije jer ispunjava sve uvjete”, izjavio je Minić.

Kako ističe, stalnim ulaganjem u lovišta poboljašavaju se uvjeti za sve lovce. “U posljednje četiri godine u lovišta diljem RS uloženo je više od dva milijuna maraka (oko milijun eura).

Usavršili smo lovnu infrastrukturu, koja može zadovoljiti potrebe inozemnih turista”, objasnio je Minić, dodajući da je trenutačno aktivan lov na prepelice, pri čemu je najviše lovaca stiglo iz Italije.

Komentirajte prvi

New Report

Close