Sve više gradova u BiH uvodi neradnu nedjelju za trgovce

Autor: Poslovni dnevnik , 07. veljača 2022. u 22:00
Bijeljina, Livno, Sanski Most, Zvornik i Kiseljak već su uveli neradnu nedjelju, a uskoro će i Novi Travnik/H. Jelavić/PIXSELL

Neki od gradova i općina koji su odlučili trgovcima dati slobodnu nedjelju su Bijeljina, Livno, Sanski Most, Zvornik, Kiseljak.

Radnici u trgovini i uslužnim djelatnostima godinama su među najslabije plaćenima, a i među rijetkima koji moraju raditi i vikendima i blagdanima. Međutim, u posljednje vrijeme to se počelo mijenjati, piše Klix.ba.

Pojedini trgovci u posljednje dvije-tri godine počeli su zatvarati trgovine za blagdane, a u nekim dijelovima BiH uvodi se i neradna nedjelja.

Neki od gradova i općina koji su odlučili trgovcima dati slobodnu nedjelju su Bijeljina, Livno, Sanski Most, Zvornik, Kiseljak, a prošlog tjedna održana je javna rasprava o Nacrtu odluke o radnom vremenu nedjeljom prodajnih i ugostiteljskih objekata i obrta na području općine Novi Travnik. Cilj je tih odluka, kako je istaknuto, zaštititi radnike i omogućiti im slobodno vrijeme.

“Imali smo niz sastanaka i potpisali smo brojne memorandume o suradnji s načelnicima općina u Federaciji BiH, a lani smo o toj temi imali konstruktivan sastanak i s gradonačelnikom Bijeljine. Nastavit ćemo surađivati s lokalnom razinom vlasti”, rekla je Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti u BiH.

Prema njenim riječima, entitetska i državna razina vlasti ništa ne rade kako bi unaprijedili radnička prava i poboljšali status radnika.

“Trgovina je globalno među najslabije plaćenim sektorima u kojem radna mjesta nisu atraktivna upravo zbog niskih primanja i teških uvjeta rada.

Tako je i u BiH, pa čak i teže zbog neusklađenosti radnih standarda između entiteta te neprimjenjivanja zakona u praksi. Prema podacima iz studenoga 2021., neto plaća u trgovini bila je 767 KM (oko 392 eura)”, objasnila je Beširović.

Kada je riječ o povećanju plaća, sindikat je u listopadu 2021. potpisao kolektivni ugovor za djelatnost trgovine u FBiH, kojim je minimalna plaća povećana za 25,5 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close