Svatko može doći pod udar provjere: Porez na nelegalno stečenu imovinu 75 posto

Autor: Poslovni.hr , 24. veljača 2020. u 14:23
Foto: Getty Images

Porezna uprava ima i obavezu da ukoliko inspektor posumnja da je imovina stečena protuzakonito podnijeti kaznenu prijavu nadležnom tužiteljstvu.

Ministar unutarnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao je da će porezna stopa na nelegalno stečenu imovinu biti 75 posto i da svatko može doći na udar provjere, javlja Tanjug, a prenosi B92.

Stefanović je rekao da se Prijedlog zakona o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu bavi imovinom za koju fizička osoba ne može dokazati da je zakonita.

On je, obrazlažući predloženo riješenje u parlamentu, kazao da se uspostavlja efikasniji mehanizam za utvrđivanje imovine fizičke osobe, tamo gdje se učini vjerojatnim da je ona u roku od tri godine stekla imovinu veću od 150.000 eura u dinarskoj protuvrijednosti.

Prema njegovim riječima, Porezna uprava ima i obvezu da ukoliko inspektor posumnja da je imovina stečena protuzakonito podnijeti kaznenu prijavu nadležnom tužiteljstvu.

“U Poreznoj upravi formirat će se posebne jedinice koje će utvrđivati činjenice”, rekao je Stefanović i dodao da će se šef jedinice birati na prijedlog ministra financija.

“Svaki građanin može doći pod udar provjere imovine, s obzirom da je formulacija na neki način posuđena iz građanskog prava – da se učini vjerojatnim. Dakle, ne mora postojati osnovana sumnja.”, objasnio je Stefanović.

Stefanović je naglasio da postoji ozbiljna obveza Porezne uprave i Ministarstva financija i Vlade Srbije koji će nadgledati kontrolu.

Komentirajte prvi

New Report

Close