Svakog radnika koji se cijepi protiv koronavirusa poslodavac nagrađuje sa 50 eura

Autor: Poslovni dnevnik , 17. ožujak 2021. u 08:00
Jedna tvrtka novčanom nagradom želi potaknuti zaposlene na dobrovoljno cijepljenje/SHUTTERSTOCK

Tijekom pandemije u pojedinim trenucima tvrtke su zbog radnika na bolovanju bile potpuno paralizirane.

Jedna tvrtka iz Paraćina u Srbiji svakog radnika koji se cijepi protiv koronavirusa do 15. travnja nagradit će sa 6000 dinara (oko 50 eura), piše Blic.

“Radnici do 40 godina starosti dobit će 6000, a preko 40 godina 4000 dinara (oko 33 eura)”, stoji u odluci paraćinske tvrtke, uz napomenu da naknadu daje poslodavac. U odluci piše i da je poslodavac donosi s ciljem poticanja zaposlenih na dobrovoljno cijepljenje.

Tijekom pandemije u pojedinim trenucima tvrtke su zbog radnika na bolovanju bile potpuno paralizirane.

Negdje su stajale i cijele proizvodne linije, u nekim sektorima zastalo je ugovaranje novih poslova, a nije bila rijetkost niti da manji poduzetnici zbog nedostatka radnika potpuno obustave rad. Danas u najvećem broju srpskih tvrtki tvrde da imaju oko 50% cijepljenih od ukupnog broja radnika.

“I u takvim okolnostima plaćanje radnika da se cijepe nije nerazumam potez. Mnogi su građani na granici odluke cijepiti se ili ne, i njima presudna može biti novčana nagrada. Takvu praksu primenjuju mnogi poslodavci u svijetu”, kažu u jednoj kompaniji iz Srbije.

Na temelju analize Privredne komore Srbije, broj radnika odsutnih zbog koronavirusa nije zanemarlv. Na uzorku od 1134 kompanije sa 385.050 zaposlenih prijavljeno je odsustvo gotovo 4% zaposlenih i to najviše na području Užica, Novog Sada i Pančeva.

Komentirajte prvi

New Report

Close