Suša prepolovila urod mente u Vojvodini, ali je porasla otkupna cijena

Autor: Poslovni dnevnik , 02. kolovoz 2021. u 22:00
Metvica voli smjenu kiše i sunca/Shutterstock

Manji urod je povećao cijenu kilograma ljekovite biljke te proizvođači dobivaju i 330 dinara (oko 2,7 eura) za kilogram.

Suše i visoke temperature uzimaju danak u poljoprivredi Srbije i to u svim kulturama. Prinosom su nezadovoljni i proizvođači mente, metvice ili nane, poznate ljekovite biljke. Manji prinosi podigli su cijenu mente na veliko pa će proizvođači otprilike biti na istom, piše novosadski Dnevnik.

“Menta voli smjenu kiše i sunca, a budući da je ove godine bilo više sunca nego kiše metvica je slabo rodila”, kaže Nikola Božin, poljoprivrednik iz Padeja.

Manji urod je povećao cijenu kilograma ljekovite biljke te proizvođači dobivaju i 330 dinara (oko 2,7 eura) za kilogram. Proizvodnja mente je, kaže Božin, skup posao, kojeg prate problemi.

“Treba osigurati dosta novca za dnevnice sezonskih radnika jer se menta tri puta okopava i to je najveća stavku u proizvodnji. Skupa radna snaga, koje još i nema dovoljno na tržištu rada i godinama niska otkupna cijena na veliko često poljoprivrednike dovodi u situaciju da ostanu bez zarade.

Ima proizvođača koji nemaju unaprijed sklopljene ugovore s otkupljivačima već su prepušteni volji prekupaca, zbog čega odustaju od mente”, ističe Božin.

U Padeju je, kaže, svojevremeno bilo i 500 rali pod mentom, a sada tri-četiri kućanstva uzgajaju samo 50 rali.

Odjel za povrtlarstvo i alternativne biljne vrste pri Institutu za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada trebao bi do zime pripremiti registar proizvođača ljekovitog bilja u Vojvodini.

Komentirajte prvi

New Report

Close