Suncokret u BiH zbog suše podbacio 20%, prodaja većeg dijela uroda već ugovorena

Autor: Poslovni.hr , 30. kolovoz 2022. u 22:00
Foto: pixabay

Najveći dio proizvodnje otkupljuju domaće kompanije, dok se jedan dio sjemenskog suncokreta izvozi u Novi Sad, pri čemu uzgajivači očekuju cijenu od 0,6 eura po kilogramu, jednaku kao i u Srbiji.

Berba suncokreta u Bosni i Hercegovini, kao i u regiji, trebala bi početi za koji dan, a prema riječima proizvođača, ovogodišnji prinos bit će manji za 20% od očekivanog.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske, u tom BiH entitetu trenutačno se pod suncokretom nalazi 635 hektara zemljišta, pišu Nezavisne novine.

Tri tone po hektaru

“Ove godine suncokret je zasijan na oko 635 hektara s očekivanim prinosima od oko tri tone po hektaru”, objašnjavaju iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, a kako su dodali, područja gdje se najviše uzgaja ta uljarica su općina Bosanski Šamac, te Bosanska Posavina i Semberija.

Savo Bakajlić, predsjednik Regionalnog udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice, rekao je za Nezavisne novine da 10% od ukupne površine obradivog zemljišta u Semberiji zauzima suncokreta.

“Kod nas je suša djelimično utjecala na suncokret, međutim on je dosta otporniji od ostalih kultura. Prinosi će biti manji za 20% od očekivanih, ali to nije ništa zabrinjavajuće s obzirom na to koliko su ostale kulture uništene ovogodišnjom sušom”, rekao je Bakajlić.

Kako je dodao, otkupljivači su spremni za otkup, ali oko cijene još se pregovara.

“Proizvođači uvijek traže više cijene dok otkupljivači nude niže, međutim imamo sreću jer je dosta proizvodnje već ugovoreno”, objanio je Bakajlić.

Prema njegovim riječima, proizvođači očekuju solidnu cijenu budući da nema puno uzgajivača suncokreta na području Semberije.

“Najviše proizvodnje otkupljuju domaće kompanije, dok se jedan dio sjemenskog suncokreta izvozi u Novi Sad”, istaknuo je Bakajlić.

Kako je za banjalučki list rekla Snježana Kopačević, proizvođačica suncokreta iz Odžaka, suša nije ostavila velik trag na ovogodišnjem prinosu suncokreta.

“Nismo imali probleme s proizvodnjom, suncokret je biljka koja dobro podnosi toplinu tako da suša koja je ova godine zahvatila naše područje nije mnogo utjecala na prinos”, objašnjava Kopačević.

Prema njenim riječima, za nekoliko dana kombajni kreće s berbom te će se tek tada znati koliki će stvarno biti prinos.

“Očekujemo dobar prinos, ali i dobru cijenu. Trenutačno se u Hrvatskoj i Srbiji kalkulira oko cijene, ali trebalo bi biti 1,2 KM (0,6 eura) po kilogramu”, rekla je Kopačević.

Srbija daje subvencije

Dodala je da proizvođači u BiH očekuju jednaku cijenu kao i u zemljama regije.

Inače, vlada Srbije postigla je nedavno konačni dogovor s tamošnjim poljoprivrednicima da otkupna cijena suncokreta iznosi 73 dinara (1,2 KM) po kilogramu, a isplata je dogovorena do 15. listopada ove godine. Registrirana poljoprivredna kućanstva u Srbiji koja su proizvela suncokret ove godine dobit će subvencije iz državnog proračuna od 7,8 dinara po kilogramu, odlučila je vlada Srbije.

Milan Marković, potpredsjednik Udruženja poljoprivrednika Stig, rekao je za agenciju Beta da je uredba dobra jer je odobrena subvencija, ali da nisu ispunjeni svi zahtjevi s nedavnog prosvjeda i sva obećanja vlade Srbije.

Komentirajte prvi

New Report

Close