Sud poništio uporabnu dozvolu za Sarajevo Tower

Autor: Poslovni.hr , 10. srpanj 2022. u 21:59
Foto: pd

Mnogo je razloga zašto zgrada, najavljena kao jedna od najvećih i najluksuznijih u glavnom gradu BiH, još uvijek nije useljena

Kada je prije pet godina počela izgradnja Sarajevo Towera, luksuzne stambeno-poslovne zgrade u Kolodvorskoj ulici, ne prestaju niti kontroverze oko tog objekta.

Mnogo je razloga zašto zgrada, najavljena kao jedna od najvećih i najluksuznijih u glavnom gradu BiH, još uvijek nije useljena. Izgradnja je počela 2017. godine, a prema najavama trebala je završiti još 2019. godine. Međutim, sada bi jedna sudska presuda mogla dovesti do rješenja vrlo složene situacije.

Riječ je o presudi Kantonalnog suda u Sarajevu od 8. lipnja ove godine kojom je poništena uporabna dozvola i postupak vraćen na ponovno rješavanje. Presuda je donesena u upravnom sporu koji je kompanija Smart Invest iz Sarajeva, jedan od glavnih investitora projekta, pokrenula protiv Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo radi poništenja rješenja od strane tog ministarstva o izdavanju uporabne dozvole za Sarajevo Tower.

Kako se tvrdi u tužbi Smart Investa, ministarstvo pri izdavanju uporabne dozvole nije postupilo prema pravilima postupka te činjenično stanje nije potpuno i pravilno utvđeno, a tvrdi se i da je Komisija za tehnički pregled počinila niz nepravilnosti za vrijeme tehničkog pregleda objekta, ali je ministarstvo ipak izdalo uporabnu dozvolu, javlja portal Depo.

Kantonalni sud u Sarajevu uvažio je tužbu Smart Investa i poništio rješenje ministarstva te cijeli postupak tehničkog pregleda i izdavanja upotrebne dozvole vratio na početak.

Sarajevo Tower je zgrada sa 26 katova i 400 stambenih jedinica ukupne površine 80.000 četvornih metara i 11.000 kvadrata poslovnog prostora. Uz kompaniju Smart Invest, iza koje stoji kuvajtski kapital, suinvestitor je i građevinska tvrtka Ans Drive iz Sarajeva.

Komentirajte prvi

New Report

Close