Stigli su u autobusima: Stotine radnika iz BiH proizvodit će televizore u novoj tvornici

Autor: Poslovni dnevnik , 11. siječanj 2021. u 11:23
Foto: pixabay

Njihova mjesečna plaća bit će oko tisuću eura.

Na proizvodnim trakama nove tvornice televizora Hisense Gorenje u Velenju, koja je s radom počela prvih dana 2021. godine, posao je dobilo stotinjak radnika iz Bosne i Hercegovine, piše Indikator.ba.

Većina njih u taj slovenski grad stigla je tijekom studenoga kada je samo u jednom danu prema Sloveniji otišao autobus pun mladih ljudi iz Sarajeva, Tuzle, Bijeljine, Srebrenika i Teočaka.

Po zanimanju su mehanotehničari, CNC tehničari, projektanti na računalima, elektrotehničari, strojari. Prijevoz i smještaj u Velenju osigurala im je tvornica Hisense Gorenje u kineskom vlasništvu.

Prije ulaska u proizvodni proces imali su kratku obuku i pri tome su, kako doznaje Indikator.ba, znanjem, vještinom i ozbiljnim pristupom radnim zadacima zadovoljili poslodavca.

Njihova mjesečna plaća bit će oko tisuću eura. Tvornica trenutačno zapošljava 350 radnika, a već do kraja ovog mjeseca bit će ih 520. Među novima koji dolaze, ili će doći ovih dana, bit će također grupe nezaposlenih iz BiH.

Asim Ibrahimagić, stručnjak za zapošljavanje u inozemstvu, koji je bio i v.d. direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH, podsjeća da se to i slična zapošljavanja radne snage iz BiH u Sloveniji odvija prema bilateralnom sporazumu kojeg su dvije države, odnosno dvije agencije za zapošljavanje, sklopile u jesen 2016. godine, pet godina nakon početka njegovog mukotrpnog usaglašavanja.

“Tim sporazumom radnicima iz BiH jamči se potpuna pravna zaštita i zbog toga ne čudi da među nezaposlenim u našoj zemlji vlada veliko zanimanje za odlazak u Sloveniju”, objašnjava Asim Ibrahimagić.

Komentirajte prvi

New Report

Close