Startup Anari AI nudi dizajn čipova za umjetnu inteligenciju

Autor: Lucija Špiljak , 20. travanj 2021. u 13:07
Novosadska tvrtka već je prikupila dva milijuna dolara za razvoj svoje platforme na cloudu

Anari platforma je jedinstveni framework za dizajn čipova, temeljen na Python programskom jeziku, koji je ovaj startup razvio.

Novosadski startup Anari AI novo je ime u regionalnom startup ekosustavu koji je u samo dva mjeseca prikupio dva milijuna dolara u investicijskoj rundi njemačkog fonda Earlybird VC, jednog od najvećih europskih investicijskih fondova fokusiranih na tehnološke inovacije.

Anari AI, prva online tvornica čipova na cloudu, razvija platformu za korištenje i dizajn personaliziranih čipova za AI (umjetnu inteligenciju), dostupnih u samo nekoliko klikova. Kompanije tako mogu razviti svoja specifična AI rješenja u samo nekoliko tjedana, umjesto za 12 do 18 mjeseci koliko je sada potrebno.

“Postojeća rješenja s agilnom arhitekturom su skupa, oduzimaju mnogo vremena i zahtijevaju ozbiljne kapacitete kada su u pitanju razvoj i implementacija hardvera.

Anari je game changer u dva aspekta – nudi kompromis između performansi i uloženog napora te pruža mogućnost kreiranja personaliziranih čipova na cloudu. Uzbuđen sam zbog ogromnog potencijala koji se nudi”, rekao je Roland Manger, suosnivač i partner u Earlybird VC.

Anari platforma je jedinstveni framework za dizajn čipova, temeljen na Python programskom jeziku, koji je ovaj startup razvio. Prvi konfigurabilan Anari AI čip u cloudu bit će Thor X, koji će pružiti 100 puta efikasniju obradu 3D Point Cloud/Graph struktura podataka u odnosu na high-end GPU.

Inače, Anari je globalni tim stručnjaka s doktoratom, inženjera za strojno učenje i senior softver inženjera, dok je tim osnivača kompanije novosadski, a čine ga Jovan Stojanović (CEO), Stefan Sredojević i Bogdan Vukobratović.

“Anari cloud čip tehnologija je budućnost cloud computinga. Više ne morate prilagođavati svoj model hardver infrastrukturi koja je dostupna i dizajnirana za široke i generičke slučajeve obrade podataka”, rekao je Saša Ostojić, član Savjetodavnog odbora Anarija.Osnivač Anarija Jovan Stojanović kaže da vjeruju kako svaka kompanija mora imati personaliziran čip za svoj AI, koji će im biti dostupan u samo jednom kliku.

“Spremni smo promijeniti hardver AI industriju iz korijena, naročito uz Earlybird VC fond, koji je već pokazao da može prepoznati istinski potencijal”, rekao je Jovan Stojanović.

Komentirajte prvi

New Report

Close